Финансовите министри от еврозоната решиха днес да изчакат резултата от референдума в Гърция, насрочен за 5 юли, преди нови дискусии по нови план за подпомагане.

Това обяви словашкия министър на финансите Петер Кажимир след телефонна конференция на Еврогрупата, продължила близо един час, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Еврогрупата реши единодушно да изчака резултата от референдума преди да продължат дискусиите", посочи Кажимир в Туитър. "Не бива каруцата да се слага пред воловете", допълни той.

В съобщението в „Туитър“ Кажимир посочва, че не очаква "някакви революционни решения“ за Гърция преди следващата сряда.

"Внезапен пробив би било гръцкото правителство да насърчи гласуването с „Да“ на референдума, промяна на въпроса или отмяна на всичко“, допълва той.

По-рано днес гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че иска да продължи преговорите с кредиторите и страната да остане в еврозоната.

Референдумът не засяга оставането на Гърция в еврозоната, това е даденост и никой не може да постави това под съмнение, подчерта премиерът.

Той увери, че отговор "не" на референдума в Гърция в неделя не означава скъсване с Европа и призова избирателите да гласуват с "не", за "по-добро" споразумение с кредиторите, предаде и ТАСС.

В обръщение към нацията премиерът каза, че ако гръцкото правителство получи положителен отговор от кредиторите на предложенията му, то ще реагира незабавно.

МВФ: Отлагането на плащанията не е в полза на държавите в криза

Международният валутен фонд заяви в сряда, че да се позволи на задлъжняла държава да отложи плащането на дълга си, както поиска Гърция, е като цяло неефективен метод да се помогне на съответната страна да преодолее кризата, предаде Франс прес, цитирана от Агенция "Фокус".

"Преди малко повече от 30 години, МВФ даде на някои държави с ниски приходи отсрочка по тяхна молба, но във всички тези случаи отлагането (на плащането) не помогна на техните непосредствени финансови нужди или на фундаменталните им икономически проблеми“, се казва в декларация на глобалния кризисен заемодател.

Анкета: Да приемат ли гърците условията на ''тройката''?