Съгласно изчисленията по този модел, през 2015 година БВП ще бъде с 9,3 на сто повече от прогнозирания, ако се усвоят изцяло европейските пари. Заетостта ще бъде с 4,8 на сто по висока, а работната заплата би се увеличила с 34,6 на сто. Моделът съпоставя развитието на страната при максимално използване на средствата от ЕС и при изцяло липсващи такива средства.

Министърът отбеляза, че към момента близо 90% от средствата по оперативните програми вече са договорени, а подписаните договори са за над 7 млрд. евро. От тази сума 2 милиарда са по Оперативна програма „Околна среда” и над 1,4 млрд. евро по Оперативна програма „Регионално развитие”.
Според Дончев реално изплатените средства към края на август са в размер на 2,106 млрд. евро, т.е. 26% от договорените средства. „Към края на август сме получили от Брюксел общо над 1,8 милиарда евро или близо 27 % от всички средства, които трябва да получим по оперативните програми,” посочи Дончев,цитиран от КРОСС.

2013 година обаче ще бъде критична, не само заради средствата, които трябва да бъдат изплатени, но и заради предстоящата заключителна фаза на програмирането, когато ще се водят преговорите между Еврокомисията и членовете съюза по отношение на конкретните параметри по оперативните програми.

Томислав Дончев очаква, че страната ни ще може да разчита на поне 8 млрд. евро от ЕС през следващия седемгодишен програмен период.
През последните дни стана ясно, че има риск да връщаме стотици милиони неусвоени пари по програма "Регионално развитие", както и по програмата за биологично земеделие.