Реално изплатените средства са над 10%. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос относно темповете на усвояване на средства по еврофондовете за периода 2014 - 2020.

При програмите от структурните фондове и инвестиционния фонд, договореното е 42,6% от бюджета на програмите. Реално изплатените средства са 9.96%“, обясни Дончев и допълни, че за Програмата за развитие на селските райони договореното е 23.6%, а платеното 11.9%.

Според Дончев обявени са над 190 процедури на стойност над 12 млрд. лева, сключените договори с бенефициентите са 3 500 на стойност 8.322 млрд. лева.

„Програмният период не е преполовен, той продължава до 2023 година. Можем да кажем, че от него е минала 1/3“, коментира вицепремиерът.

„Съгласен съм с констатацията, че темпът на използването на европейските пари трябва да бъде бърз, ускорен и равномерен и че те са изключително важни за българската икономика без да са нейния фундамент“, обясни той.

„Отговор на въпроса каква част от тези средства са влезли в българската икономика е всички“, заяви Томислав Дончев.

„Доста по-сложен е въпросът какъв е ефектът на тези пари върху икономиката, това е обект на сложен иконометричен анализ“, каза още вицепремиерът.