Според проучване на Евробарометър, голямо мнозинство от европейските граждани признава ползите от роуминга без допълнителни такси.

Благодарение на новите правила за роуминга в ЕС в сила от 15 юни потребителите могат да използват своите мобилни устройства, когато пътуват в чужбина в ЕС, без да плащат допълнителни такси, все едно са в собствената си страна.

Проучването сочи, че 71 на сто от европейците знаят, че таксите за роуминг са премахнати, а 72 на сто са на мнение, че те или техни познати ще се възползват от това.
Осведомеността за новите правила нараства до 86 на сто сред тези, които са пътували след 15 юни, се допълва в съобщение на ЕК.

Това е конкретен пример за това как ЕС подобрява живота на европейските граждани, коментира еврокомисарят по цифровизацията Мария Габриел, цитирана от БТА. Роумингът като у дома работи - потребителите го оценяват, потреблението нараства, а търсенето на мобилни услуги при пътувания в ЕС е много високо. Това е от полза и за потребителите, и за фирмите, добави тя.

Пътниците променят навиците си


Проучване на Евробарометър за роуминга беше извършено в края на август, след приключването на летните почивки. Данните показват, че през това лято хората са започнали да променят поведението си, когато използват мобилните си устройства в чужбина.

Делът на пътниците, които са използвали мобилни данни при роуминг толкова често, колкото у дома, се е удвоил сред хората, които са пътували след 15 юни 2017 г. (31 на сто) спрямо онези, които са пътували през по-ранните месеци (15 на сто).

Делът на пътниците, които никога не са използвали пренос на мобилни данни в чужбина, е намалял наполовина след 15 юни (21 на сто) в сравнение с месеца, предшестващ тази дата (42 на сто).

Използването на мобилни устройства в чужбина се увеличава, като по-малко пътници изключват телефоните си (12 на сто) в сравнение с преди 15 юни (20 на сто).

Общо 60 на сто от пътуващите все още ограничават ползването на мобилни устройства при пътуване в друга държава от ЕС в сравнение с използването им в своята страна.

Отражението от премахването на таксите за роуминг за пътуващите в чужбина се потвърждава и при сравнение с проучване на Евробарометър от 2014 г., което показа още по-голямо ограничаване на ползването на роуминг, отколкото през месеците преди 15 юни тази година.

Операторите отбелязват увеличение на данни и на обаждания

Мобилните оператори виждат промяната в поведението на пътниците. Няколко фирми отбелязаха значително увеличение на трафика на данни, което се дължи на пътуващите потребители. Това увеличение през лятото бе неколкократно в сравнение с лятото на 2016 г. (от три до шест пъти, а в някои случаи дори повече).

Въпреки че част от увеличението отразява общия годишен растеж на потреблението на данни в рамките на националните пазари, съществена част от повишението може да се дължи на новите правила за роуминга. Повишението на повикванията в роуминг, макар и по-слабо изразено, е също значително.

В отговор на това мобилните оператори в посещаваните от туристи места съобщават за значителни инвестиции в мрежите си, за да използват възможността, предоставена от нарасналото търсене от страна на пътниците.

Комисията следи изпълнението на правилата

След първото лято без допълнителни такси за роуминг може да се отбележи, че мобилните оператори спазват новите правила. Комисията ще продължи да следи развитието на пазарите на мобилни услуги, за да може доставчиците на услуги да продължават да спазват новите правила и потребителите да се ползват от премахването на таксите.