Това заяви проф. д-р Гарабед Минасян по време на дискусия, организирана от Института за ново икономическо мислене, във връзка предстоящото отбелязване на 1 юли на 20 години от въвеждането на валутния борд в България, съобщава БТА.

Ученият посочи, че приемането на еврото като единствено платежно средство в България следва да стане след задължително предварително отстраняване на пречките за социално- икономически прогрес и регистриране на съществена социално-икономическа конвергенция.

Съществуващият начин на мислене - да се включим на този влак и после ще се оправим, няма да стане така - първо трябва да се оправим и след това да се включим към този влак, иначе няма да ни приемат, заяви професорът.

Реформирането на икономиката ни след евентуално приемане на еврото има много по-висока и болезнена цена, защото ще е свързано с интензивна инфлация, която се отразява по всички направления и се възприема болезнено от населението, изтъкна ученият.

Минасян заяви, че приемането на едно или друго решение не е толкова политически акт, колкото акт на населението, което трябва да е подготвено и да разбира какво и защо става. Ако българското общество се задоволява повсеместно със съществуването на лоши банкери и политици, то трябва да се примири и с опашкарското си качество на живот в ЕС, допълни ученият.

Икономистът Румен Гълъбинов посочи, че решението за присъединяването към Еврозоната минава през ERM2 /чакалнята за Еврозоната/. В този смисъл възможността България да влезе в ERM2 и да преседи там колкото е нужно е много важна, допълни той, като подчерта, че това не е чакалня, в която се влиза и се чака, а е място, в което се работи по реалната конвергенция, а не само по кохезията.

Според икономиста това означава, че причината да сме в ERM2 предполага ние да направим задължително реформите.

За мен членство ни в ERM2 е това, което ще ни даде основание не само като граждани на България, но и като политическо ръководство на страната, което и да е то, да проведе нужните структурни реформи, заяви Румен Гълъбинов.

Според него така ще може да ускорим приближаването на България към средните за ЕС стойности за БВП на глава от населението и стандарт на живот. Гулъбинов смята, че дали при престоя ни в ERM2 би се наложила и актуализация на валутния курс е отворен въпрос.

Професор Минасян напомни, че крайно решение за приемането ни в ERM2 взима ЕЦБ и посочи, че засега тя не проявява никакво желание за разширяване на Еврозоната. Той напомни, че освен съществуващите критерии, към които ЕЦБ се придържа, които за влизането в ERM2 дори не е необходимо да се изпълняват, а са необходими за влизането в Еврозоната, след кризата вече са въведени и нови 14 условия, които формално "надрастват" основните.

Според учения, начинът, по който сега ЕЦБ решава приемането, има повече политически оттенък, отколкото икономически. Няма да ни допусне ЕЦБ да влезем там, позицията на банката е - оправете се, пък след това ще видим, не искам да ви приема и след това да се чудя какво да ви правя, не искам втора Гърция, коментира проф. Минасян.