Над 100 млрд. евро са дълговете на гърците към държавата

stat
12:28  |  12 януари 2018 | По света / Автор Калин Каменов /  
Гърците дължат много пари на държавата Гърците дължат много пари на държавата
Сн.: БТА

Не само Гърция има дългове към международните кредитори, но и самите гърци имат задължения към собствената си държава, възлизащи на трицифрено число милиарди евро.

Това съобщава германският вестник "Ханделсблат" в статия, цитирана от гръцкото издание Нюз.ин, като подчертава, че "сега данъчните са се заели с тези дългове". "Гърците нямат задължения само към други страни, но и към собствената си държава.

 

Според неотдавнашни изчисления на гръцкия независим орган, ангажиран с публичните приходи, през ноември миналата година тези дългове за първи път са надхвърлили 100 млрд. евро - сума, равняваща се на почти 55 на сто от БВП на страната", се казва в статията. Тази сума е двойно по-голяма от данъчните приходи през 2017 г.

 

Става дума за констатирани данъчни задължения. Ако се вземе предвид и неплащането на данъци, тогава излиза, че тази сума е много по-голяма. Специалисти преценяват, че неплащането на данъци в Гърция на годишна основа възлиза на 16 млрд. евро. Това отговаря на една трета от събраните приходи от данъци.

 

Немското икономическо издание смята, че рано или късно финансовият министър няма да може да избегне отписване на една голяма част от дълговете. Експерти допускат, че от тези около 102 млрд. евро дългове в най-добрия случай можело да бъде събрана само една пета. Защото много длъжници са починали, а други са фалирали, пояснява в."Ханделсблат".

 

Припомняме, че транспортът, здравните услуги и корабите в Гърция днес са блокирани заради стачни действия. Стачкуващите се противопоставят на внесения от правителството законопроект за нови мерки за икономии, който трябва да бъде гласуван в понеделник.

Последно в По света


Има ли шанс за Македония?

Македонският президент Георге Иванов очаква България да подкрепи незабавно започване на преговори за членство на Македония в Европейския съюз.