Старите банкноти от същия номинал продължават да са в обращение. Кога ще бъдат извадени от употреба ще бъде съобщено своевремено, предаде БНТ.

С тази банкнота Европейската централна банка продължава подмяната на паричните знаци на общата европейска валута. Преди време започна подмяната на банкнотата с най-малък номинал – тази от 5 евро.

Европейската централна банка е получила уверението на националните банки от еврозоната, че последните са направили всичко необходимо за да бъде улеснено въвеждането на банкнотата и за пригаждането на машините за разпознаване на истинските от фалшиви банкноти към новата купюра.

Взети са допълнителнителни мерки в помощ на производителите и на притежатели на машини за проверка. Една от инициативите беше да се предоставят банкноти девет месеца предварително за да бъде тествана апаратурата. Отделно в Брюксел е проведен семинар в представители на централните банки на отделните държави.

Новата банкнота има още по-добра защита срещу фалшифициране и е по-лесно за проверка дали една банкнота е истинска или фалшива. Наред с това тя притежава и стандартните вече защити – воден знак, холограмни изображения и лента. За улеснение на хората в Интернет е качено и видео, което представя новата банкнота и как да разпознаваме дали една купюра е истинска или фалшива.