Това става в навечерието на 70-годишнината от спасяването на 48 хил. български евреи.

"Вина за депортирането на евреите от тези територии имат германските власти заедно с българското пронацистко правителство, както и отсъствието на съпротива на местното население. Българското правителство по време и на място, което то прецени, трябва да поеме моралната отговорност за действията на пронацисткото правителство спрямо евреите през периода 1941 - 1943 г.", се казва в позицията на организацията, цитирана от в. "Сега".

В същото време организацията посочва, че спасяването на българските евреи е резултат на действията на по-голямата част от българския народ, църквата и българската нефашистка общественост.
"За този акт на българите евреите ще бъдат винаги благодарни", допълват от "Шалом".

Решението на "Шалом" да поиска от българското правителство да поеме морална отговорност за съдбата на депортираните евреи на практика е в синхрон с позицията на Македония.

"Това е въпрос, който не можем да решим, правителството трябва да реши. Ако поискат да се консултират с нас, ще дадем някакво предложение", обясниха от организацията на въпрос как си представят поемането на отговорността от българското правителство.

Преди година от "Шалом" посочиха, че Македония използва случилото се за антибългарска пропаганда. Тя се изрази в македонския филм "Трето полувреме", който внушава, че концлагерът "Треблинка" е бил под съвместен българо-германски контрол, както и че депортацията на 11 хил. македонски евреи там е извършена с ентусиазъм от българските власти. Премиерът на Македония Никола Груевски дори нарече филма "проект от национален интерес".

В края на миналата година българският премиер Бойко Борисов коментира македонските тревоги така:
"Толерантността, добросъседството и приятелството имат свои граници. България е страната, която е спасила най-много евреи по време на Втората световна война, 50 000 души, и ги е спасил българският народ, като не е разрешил тогава на Хитлер – да ги избие. Ако сме могли, да сме спасили всички евреи в света, но сме могли и сме спасили тези 50 000. Другите държави и това не са направили – далече, далече по-малко – една, две държави са спасили по 300 – 400 души. И България – да заслужи да се правят филми срещу България”.