Експлозията на съоръжението с мощност 400 киловолт ампера стана около 2.50 ч. в кооперация на централната бургаска улица "Хан Крум", като два апартамента са напълно унищожени, изпочупени са и прозорците на околните сгради. Два магазина, намиращи се в жилищната сграда, са напълно разрушени. Обърнат е микробус и са натрошени стъкла на леки коли в близост.

По думите на Димитров взривът е станал буквално под краката му, предаде "Фокус". Едната стая на апартамента му няма изобщо под, който е изсипан в трафопоста.
„Цялата ни детска стая с легла, шкафове, бюра се намира долу”, обясни мъжът, който е леко пострадал при инцидента. В момента двете деца на Димитрови - на 9 и 11 г., са при баба си и дядо си. Голямата му дъщеря имала леки порезни рани.
Димитров допълни, че пожарната и полицията са реагирали много бързо и са се отнесли съвсем адекватно към ситуацията. Линейките също са дошли бързо, лекар го прегледал, но той е отказал да го заведат в болница.

Бургазлията бе категоричен, че вината е изцяло на електроразпределителното дружество EVN.
“Не може два часа преди инцидента да се прави ремонт, а два часа след това да стане такъв взрив”, каза той. Димитров е собственик на магазина в блока, който също е изцяло разрушен. Той каза, че няма застраховка. В един миг останах и без жилище, и без препитание, въздъхва мъжът.

Съседката на Димитров Анна Колева пък разказа пред "Бургас нюз", че всекидневната й е напълно унищожена от експлозията.
"Живея в апартамент, който се намира точно над трафопоста. В един момент ме събуждат и ми казват, че нещо много лошо мирише. Хукнах към всекидневната, която вече не съществува, поглеждам и виждам, че излизат гъсти кълба дим. Обадих се на тел. 112, че става нещо страшно в блока. Успях да успокоя майка ми и да излезем, като в следващия момент настъпи страхотен взрив, сякаш падна бомба в Бейрут. До нас живее семейство с деца. Когато са усетили дима, те побягват от жилището, а взривът ги хваща по пътя в трапезарията. Съседът ми е окървавен, цяло чудо, че е жив. Слава богу, че никой не почина", каза още  жената.

Според нея, ако не е бил димът, е щяло да има най-малко пет трупа. Тя допълни, че всички живущи в блока нееднократно са сигнализирали всички възможни институции за трафопоста, цитира я "Фокус".
"Този трафопост не трябваше да бъде тук, защото винаги е бил бомба със закъснител и нееднократно сме сезирали всички възможни инстанции да бъде направено нещо и да бъде изнесен извън блока. Направиха му основен ремонт, с който го подсилиха и той унищожи 50-годишния живот на две семейства", каза още Колева.

По думите на домоуправителката на блока Даниела Ганева единият от техниците, дошли по-рано вечерта, за да отстранят авария в трафопоста, изглеждал видимо неадекватен и уплашен от това, което се случва. Някои дори помислили, че е пиян. От EVN съобщиха, че и на двамата им служители са направени проби за алкохол, които се отрицателни, предаде bTV.
Досега хората от блока са подавали множество жалби и молби трафопостът да бъде преместен, каза още домоуправителката. По думите й и преди е имало инциденти. Глас в пустиня обаче останали призивите към дружеството трафопостът да бъде изнесен от сградата.

По-късно кметът на Бургас Димитър Николов съобщи, че жилищната кооперация може да се обитава, предаде "Фокус". Такова е становището на инженерите, назначени от кмета да огледат сградата.

„На две от помещенията спешно ще се демонтира плочата. От днес започваме да подготвяме проект за възстановяване на сградата и до няколко дни той ще е готов. Говорих с EVN и в момента, в който им предоставим проекта, те ще наемат строителна фирма, която ще започне възстановяването й. На всички жители на сградата им е предложено, ако искат да се настанят още днес в хотел, ние сме предоставили нови общински апартаменти имат право на избор”, каза Николов.

Третият вариант хората да останат в самата сграда на етажите, в които в момента не съществува никакъв риск. Хората, които са на първите два етажа, за които е спешният ремонт, започват да се настаняват в хотел. Всичките разходи ще се поемат от EVN, но ако все пак компанията откаже, общината има такъв ресурс, допълни бургаският кмет.

Вижте снимки