Това става с протокол на новия Съвет на директорите на дружество „Академика 2011“ от 1 септември т.г. и решение на изпълнителния директор Борис Тодоров от същата дата.

"Мотивите за прекратяване са свързани с липсата на направени предварителни проучвания, събрани статистически данни и липса на идентифицирани пазарни аналози, които да бъдат сравнени и да се формира обоснована прогнозна стойност на поръчката. В резултат на липсата на горепосочената информация, определената в условията на поръчката прогнозна стойност се явява немотивирана и непрозрачна", пише в решението на директорския борд.

Прекратяването на скандалната обществена поръчка става 10 дни, след като
спортният министър Евгения Раданова уволни шефовете на "Академика 2011".

Тогава стана ясно, че ръководството на държавната фирма е одобрило поръчка за изпълнител на ремонта на Зимния дворец, възлизаща на близо 41 милиона лева, въпреки изричната забрана на Раданова да не се дава ход на процедурата по отваряне на офертите.

Спортният министър сезира главния прокурор Сотир Цацаров за конкурса и същевременно възложи на новото ръководство на дружеството да намери начин да спре процедурата, независимо че тя самата нямаше правомощия да го стори.

Обществената поръчка се прекратява и поради недостиг на финансов ресурс за изпълнение на поръчката у възложителя - "Академика 2011".

"За проекта са осигурени средства, които само частично ще покрият инвестиционните разходи (...) За изпълнението на проекта да предвидени само 35 млн. лева, част от които (последният транш от 20%) все още не са преведени на възложителя и не са налични. За изпълнението на проекта при така зададената прогнозна стойност ще бъдат необходими около 50 млн. лева (в това число дължимия ДДС). Осигуряването на останалата част от необходимите средства не е обезпечено по никакъв начин", пише още в мотивите на новото ръководство за спиране на процедурата.