Трусът с магнитуд 7,9 по скалата на Рихтер е най-смъртоносният в Непал от 81 години. Броят на жертвите е достигнал до 3729 души, след като тази сутрин непалската полиция потвърди за 3326 загинали. Ранените са 6505 души. Очаква се да бъдат открити още тела.

Земетресението предизвика лавина на Еверест, като най-малко 80 души загинаха по склоновете на най-високия връх в света. Още над 200 са изчезнали.

Вижте снимки >>>

Тази сутрин три хеликоптера бяха изпратени, за да евакуират около 150 алпинисти от Лагер 1 и Лагер 2, съобщи АФП, цитирана от "Фокус".

Те са блокирани, тъй като лавината е затрупала пътя им до базовия лагер, съобщават непалските власти. Катерачите, за които се смята, че не са сериозно пострадали, биват транспортирани до базовия лагер, който се намира на 5380 метра надморска височина.

По време на стихията на различни места в планината е имало над 800 души.

Представител на местните власти заяви, че заради лавината, която е унищожила част от маршрута, свързващ лагерите един с друг, и тазгодишният сезон може да бъде отменен. Той обаче добави, че официално решение още не е взето.

МВнР проверява всички сигнали за българи

МВнР и посолството на България в Делхи продължават да работят по всички получени сигнали за български граждани, които са се намирали на територията на Непал към момента на земетресението.

Заради нарушените комуникации на място осъществяването на връзка с нашите сънародници е изключително затруднено. Няма данни за загинали или ранени българи в Непал, съобщи пресцентърът на Министерството на външните работи.

МВнР призовава всички, които имат информация за български граждани, които са в района на бедствието, да се свържат със Ситуационния център към външно министерство. Дирекция "Ситуационен център" +359 2 948 24 04+359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56+359 2 971 38 56; е-mail: crisis@mfa.bg

Все още няма никаква информация за 26-годишния Александър Димитров от Варна, който по време на земетресението е бил в Непал. Родителите му трети ден не могат да се свържат с него. Младежът, който е втори курс студент в Бреда Университет в Холандия, е на стаж в туроператорска фирма в Непал.

Около 20 000 чуждестранни туристи може да са се намирали в Непал в момента на земетресението, съобщи вестник The Himalayan Times, като се позова на регистрационните данни на Министерството на вътрешните работи.

За съжаление обаче не всички туристи регистрират своето пребиваване в страната“, заявиха от ведомството.

Засега няма сведения за местонахождението на около 300 от 549 регистрирали се граждани на Австралия, 54 от 155 чешки граждани, 675 от 1098 французи, а също и петима индийци, седем колумбийци, 18 граждани на Индонезия, петима граждани на Литва, 28 граждани на Тайпе, 91 украинци и около 300 японци.

В столицата Катманду пристигнаха спасителни и логистични екипи на Световната програма по прехраната, съобщи БНР. На мястото на трагедията вече действат и спасителни екипи от Китай, Япония, Съединените щати и Австралия. Русия и 7 държави от ЕС също са предложили хуманитарни екипи, системи за пречистване на вода и техническа помощ.