За първи път Скатов изкачи Еверест на 24 май 2014 г., но от северната страна на Хималаите. Оттогава не е имало друг българин изкачил върха.

Само преди шест дни Атанас Скатов покори връх Лхоце (8516 м) и стана вторият българин след Христо Проданов, който направи това постижение.

Намерението на алпиниста беше да изкачи двата близки един до друг върха в рамките на 24 часа, но силния вятър осуети неговите намерения, съобщи на неговата фейсбук страница мениджърката му Мария Илиева.

След Лхотце, Скатов е слязъл до втори височинен лагер (6500 м.) и в изчакване на добро време, e прекарал там три нощи.

На 18 май около 250 алпинисти и шерпи са се отправили към Еверест от лагер 2. Скатов обаче е изчакал един ден повече и според най-добрата прогноза на времето е атакувал върха на 19 май.

След две нощувки в два поредни височинни лагера тази нощ българинът е започнал атаката си към върха. След 10-часов преход нагоре по южния ръб на склона, с първите лъчи на слънцето, Атанас Скатов е стъпил на "Покрива на света".

В момента българският алпинист вече слиза надолу, като целта му ще бъде да достигне до възможно най-нисък лагер.

Рекорден е броят на желаещите да стъпят на Еверест и тази година - около 800 алпинисти. Трима алпинисти обаче загинаха през уикенда при хималайския връх, а един е в неизвестност.