Мариана Масларова от Карлово изчезна в подножието на Еверест. И до днес мистерията около племенницата на легендарния алпинист Христо Проданов остава неразгадана.

Най-вероятно тя е била на Еверест на 24 май 2004 г. Всички алпинисти, които са познавали Мариана, всички, които са катерили върхове с нея в Хималаите, Памир, Алпите, Кавказ, са убедени, че тя е стъпила на най-високия връх на планетата. Няма обаче 100-процентови доказателства за това, свидетелски показания, особено снимки.

Новината за изчезването на Мариана Масларова е разпространена от авторитетния сайт за професионалисти MountEverest. Според съобщението от май 2004 г. 43-годишната Масларова е била видяна за последно на второто стъпало под върха на височина 8680 м, и то не от кого да е, а от светилото на алпинизма Ръсел Брайс, новозеландец, един от най-добрите водачи на експедиции на Еверест.

На същото място руският алпинист Александър Абрамов открива тялото на 27-годишният алпинист Христо Христов от Смолян.

През 2004 г. по пътя към върха, на 8050 м, Мариана Масларова среща двама българи - пловдивчанина Иван Вълчев и сливналията Иван Темелков. Двамата слизат надолу, тъй като ръководителят Методи Савов е наредил приключване на националната експедиция, в чийто състав са те.

Някъде по пътя нагоре Мариана засича изтощения Христо Христов, на когото се опитва да вдъхне сили и кураж - вероятно и с метода рейки, който владее.

Всъщност Мариана изкачва върха в състава на руско-бразилска експедиция, която е в Базовия лагер едновременно с юбилейната национална българска експедиция Еверест 2004.

Българският алпинист Христо Христов е открит мъртъв в подножието на връх Еверест (8848м). 26-годишният Христо Христов - най-младият в българската експедиция "Еверест 2004", остава завинаги в планината.

"Тялото на Христов е било намерено над второто стъпало на височина от 8680 метра. Първи до тялото са ръководителят на руската експедиция достигнали Александър Абрамов и двама шерпи. Христов е бил седнал, вкопчен в парапета. Има безспорни факти, че Христов е успял да покори върха", обяснява по-късно Петър Атанасов, говорител на българската експедиция "Еверест 2004". Христо е бил видян на върха от двама шерпи.

Според майката на алпиниста откритият в Хималаите труп е идентифициран от хора, които не познават Христо, и затова семейството не приема оповестената информация за смъртта му.

Загиналият алпинист е изкачвал северната стена на Егюи Дю Миди във Френските Алпи и връх Ленин в Памир през 2004 г.

Христо бе член юбилейната българска експедиция, която предприе изкачване на върха по повод 20 годишнината от първото българско изкачване на Еверест, при което загина Христо Проданов.

В нашата експедиция за разлика от всички останали, си постави две много сериозни спортно-технически цели. Едната от тях бе изкачването на Еверест, а втората - изкачване без кислород. Това се равнява на златен олимпийски медал в алпинизма, заявява Атанасов пред Дарик радио. Христов е трябвало да изкачи върха с Петков и Боянов, но изостанал от тях и първоначално е съобщено, че се е върнал надолу. Последен с Христо е говорил в четвъртък на около 50 метра преди върха Дойчин Боянов.

Три дни алпинистите търсят упование в предишни случаи, когато хора са оцелявали в зоната на смъртта, но експедиция е прекратена  и алпинистите тръгват да слизат надолу.

На въпрос дали е направено всичко за издирването на Христо Христов, говорителят на експедицията заяви пред Би Ти Ви: "От моя гледна точка, направеното от Дойчин е равнозначно в историята на българския и световния алпинизъм с това, което направи преди 20 години Людмил Янков, търсейки Христо Проданов."