Полицейска операция ще извърши евакуация на мигрантския лагер край Идомени на границата й с Македония, който се намира в окаяно състояние, предаде Франс прес, цитирана от Агенция "Фокус".

Лагерът, който наброява 8 500 души, беше разпънат след като балканските държави затвориха границите си за нелегална миграция в средата на февруари.

През изминалите две седмици 2 500 души са напуснали лагера, след усилия обитателите му да бъдат убедени да се изнесат от там.

След закриването на т. нар. "Балкански маршрут", в северна Гърция, близо до село Идомени бежанци и мигранти са сформирали импровизиран лагер. Те вече няколко пъти се опитваха да пробият границата със съседна Македония.

Очаква се евакуацията да се проведе в рамите на три дни. Властите възнамеряват да изпратят бежанците и мигрантите в местата за настаняване в околностите на град Солун, където те ще могат да потърсят медицинска помощ и да се свържат с организации, занимаващи се с проблемите на бежанците.

Служителите на реда са изпратени на мястото от по-рано. Полицията ще трябва да огради лагера и да започне поетапна евакуация.

"Ние ще проведем мащабна операция за трансфер, като имаме на разположение 6 000 места в центрове за настаняване", каза източник, според когото операцията ще е на няколко етапа и властите се надяват тя да премине без употреба на сила.

"Ще има полицейско присъствие и ние ще бъдем настоятелни, но не предвиждаме употребата на сила, за да накараме всички тези хора да напуснат на един път", заяви още представителят на властта.

Според друг източник от правителството, високоговорители са поставени в лагера и предупреждават мигрантите да се приготвят за напускането му.