Моделът, който иска Тръмп, ще води до неприемане на различните етноси, ще унищожи света заради някой, който желае да търгува с оръжията.

Това заяви в интервю за Дир.бг д-р Мохамед Камал Алам, директор на Арабския център за медийни изследвания в София.

- Как ще коментирате решението на президента на САЩ Доналд Тръмп, да премести посолството на страната си в Ерусалим, което не бе възприето ласкаво от международната общност?

- Мисля, че Доналд Тръмп взе най-грешното решение, което можеше да вземе - да премести посолството на САЩ в Ерусалим. Защото Ерусалим от векове е градът на мира, там съжителстват различни религии, мюсюлмани, християни и евреи. Но да поискаш този град да бъде столицата на Израел е голяма грешка. Ислямските и арабските държави не могат да защитят града. Тръмп го прави не само с цел да премести посолството на САЩ, а да се забрави като цяло Палестина.

Трябва да признаем, че конфликтите между арабските и ислямски страни от една страна и Америка са най-големия минус в отношенията между тях през изминалия период. И ако не желаем да отваряме стари рани, някои от които дълбоко заседнали в арабското общество от дълги години, които не се подлагат на лечение чрез преговори, инициативи и посредничество, то ние можем да заличим белезите от тях или с помощта на дипломатически средства, които да унищожат конфликтите в самото им зараждане. И това трябва да се случи преди да са се разраснали, или чрез предприемането на твърди законови мерки, които решително да ги прекратят.

Това ще накара страните в конфликта да се освободят от тежестта на неоправданата вражда и злоба и да помислят за сътрудничество в бъдеще. Работата за прекратяване на междуарабските и американски конфликти в самото им начало и след тяхното разрастване трябва да се превърне в национално задължение, което трябва да предшества съдебните начини за разрешаване на конфликти. Опитът в много от случаите потвърждава, че навременно предприетите дипломатически мерки са гаранция за успех, защото профилактиката е по-добра от лечението. Това налага необходимостта да работим за създаването на механизми за защита, управление и разрешаване на конфликтите. Ще има няколко дни протести и след това ще се забрави.

- Не прозират ли зад всичко това по-дългосрочни намерения?

- САЩ опита да унищожи Сирия, Ирак, Ливан, Египет и сега се замислят други планове. В този регион никой не живее сам, а има много етноси и религии. Моделът на неприемане на различните етноси ще унищожи света заради някой, който търгува с оръжията. Тръмп е един голям търговец, който знае от къде да печели пари, знае, че 1 плюс 1 е равно на 2.

- Не предполагате ли, че Тръмп иска да тушира проблеми във вътрешната си политика или пък да има като по-далечна мишена Иран?

- От 50 години политиката на САЩ не се е променила, независимо кой е на власт републиканци или демократи, те управляват в изгода на САЩ. От 20 години насам те поддържат позиция против Иран, но в същото време те са в най-добри отношения с Иран. Влизането на САЩ в Ирак бе със съгласието на Иран. И Тръмп говори едно, пък прави друго. Америка няма да удари Иран и аз това го казах преди 20 години.

Тръмп иска да промени малко сценария. Той използва и този случай като търговец, преди това плашеше европейците с комунистическите режими сега плаши арабите с Иран. По-скоро се търси война на етническа основа между шиити и сунити. Този ход е правен от всеки кабинет, който идва да управлява САЩ.

- Как бихте коментирали новата роля на Турция в Близкия изток, вчера там се проведе извънредна конференция, на която бе обявено, че Ерусалим трябва да е столицата на Палестина?

- Ердоган иска да бъде султан на всички мюсюлмани. За съжаление Ердоган играе двойна роля прави бизнес сделки с Израел, в същото време втвърди тона заради решението на САЩ за Ерусалим.

Конференцията на ислямските държави в Турция бе родена мъртва, защото тя не взе никакви решения, това бе ход на участниците да успокоят собствените си народи, но нищо няма да бъде променено.