Според Правилника за устройството и дейността на НССЕИВ на тази позиция може да бъде само заместник-министър-председател, съобщиха от правителствената информационна служба.

Симеонов е с ресор икономическа и демографска политика.

Съветът, който той ще оглави, е координиращ и консултативен орган, който подпомага кабинета в разработването и провеждането на държавната политика по етническите и интеграционните въпроси. Това става на основата на сътрудничество между държавните органи и сдруженията на български граждани, принадлежащи към етнически малцинства, и други юридически лица с нестопанска цел, регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел, които работят в областта на междуетническите отношения и защитата правата на човека.

С друго решение Симеонов и министърът на труда и социалната политика Бисер Петков бяха определени за представителите на правителството в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Междувременно правителството възложи на началника на политическия кабинет на министър-председателя - Румяна Бъчварова, да отговаря за координацията и участието на Република България в Глобалната инициатива „Партньорство за открито управление“. Това е многостранна инициатива, която има за цел осигуряване на конкретни ангажименти от страна на правителствата за насърчаване на прозрачността, овластяване на гражданите, борба с корупцията и използването на новите технологии за укрепване на управлението.

Инициативата стартира на 20 септември 2011 г. в Ню Йорк, когато осем държави - основателки (Бразилия, Индонезия, Мексико, Норвегия, Филипините, Южна Африка, Великобритания, САЩ) одобряват Декларация за открито управление и обявяват своите планове за действие. Всички документи, свързани с участието на България в инициативата се публикуват на Портала за обществени консултации www.strategy.bg.