Това заявиха членовете на неправителственото сдружение „Естествено” при старта на кампания „Инфогласност – Информирано ли се съгласяваш" пред Майчин дом в София, съобщи сайтът Здраве.нет.

"Информирано съгласие" да се предоставя на бъдещите родилки най-късно до 7-ия месец от бременността, за да могат да се запознаят с всички интервенции при раждането, с рисковете, които крият, както и с алтернативите, каза Милена Николова от сдружение "Естествено", един от организаторите на инициативата, заедно с група "Родилница", съобщи БНР.
Според инициаторите, в документа трябва да стане ясно, че родилката може да откаже процедура, но такъв отказ не трябва да бъде последван от негативно отношение на медицинския персонал.

Николова разказа, че в момента е нарушено правото на информираност на жените, които постъпват да раждат в АГ-болниците.
"Масово се правят такива злоупотреби в болниците от страна на персонала. Те прилагат интервенции върху жените, без самите жени да са наясно какви са, защо им се прилагат, да не говорим да им се иска съгласие. И всъщност подписът под този документ въобще не е равен на истинското съгласие на бъдещата майка", обясни тя.
Според нея, тези процедури са често рутинни и не винаги необходими, освен това носят рискове и странични ефекти.

Майките от инициативата са изпратили писмо до над 30 АГ-болници с призив документът „Информираното съгласие” да бъде публикуван на сайтовете им или на видно място в лечебното заведение.

Ще бъде направено предложение до Министерството на здравеопазването за създаване на работна група по изготвяне на нов документ "Информирано съгласие. Организаторите на протеста настояват в групата да участват юристи, представители на НЗОК, експерти на здравното министерство, лекари и пациенти.

По време на проявата организаторите раздаваха брошури за правата на родилките, свързани с информираното съгласие, обясняваха на бъдещите родители как могат законово да си защитят правата си и как да комуникират по-добре с медицинския екип, съобщи Дарик радио.
Жените, чиито права са нарушени, може да подават жалби в организациите "Естествено" и "Родилница", призова Николова.