"Задействан е член 50, както поиска британският народ, и Великобритания напуска ЕС", заяви Мей.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск вече получи писмо от шест страници, с подписа на британския премиер Тереза Мей, съдържащо официалното заявление на Лондон за напускане на ЕС.

Великобритания ще се стреми към договаряне на бъдещото партньорство с ЕС заедно с договарянето на условията за напускане на съюза, отбеляза пред депутатите Тереза Мей. Тя призова британския народ да се обедини, за да бъде постигнато възможно най-доброто споразумение за излизане от ЕС, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
Мей допълни, че днес е исторически момент и че не може да има връщане назад след задействане на процедурата за Брекзит.

Тереза Мей каза, че след Брекзит предстоят "най-добри дни". Тя допълни, че Великобритания трябва да излезе от ЕС "по-силна, по-справедлива и по единна".

Мей заяви, че иска да постигне споразумение за условията на напускане на ЕС за две години, но призна, че ще бъде предизвикателство това да стане за толкова време. Тя каза, че прилагането на споразумението за Брекзит ще бъде поетапен процес.

Мей иска да договори ново специално партньорство между Великобритания и съюза и ще се стреми към възможно най-тясно сътрудничество с ЕС в сигурността. Тя добави, че Великобритания се стреми към "амбициозно и смело споразумение за свободна търговия с ЕС".

Британският премиер заяви, че съдбата и правата на на европейските граждани, живеещи във Великобритания, ще бъдат приоритет за нея в преговорите за Брекзит. За последиците от напускането на ЕС Мей каза, че Великобритания повече няма да има глас по въпроса за европейските правила и ще трябва да се оттегли от юрисдикцията на Европейския съд.

Тереза Мей съобщи, че няма да има връщане на "твърда граница" между Ирландия и Северна Ирландия.

Накрая британският премиер обеща, че Великобритания има намерение да остане най-добър приятел на 27-членния ЕС, но същевременно ще "се отвори отвъд границите на Европа".

Мей отказа да обсъжда нов референдум за независима Шотландия


Британската министър-председателка Тереза Мей отказа да обсъжда въпроса за произвеждане на втори референдум за независимост на Шотландия. Тя направи изявлението в отговор на въпрос на лидера на парламентарната група на Шотландската национална партия в Камарата на общините Ангъс Робъртсън.

Мей  каза, че британското правителство ще представлява Великобритания в преговорите с Брюксел за излизане от Европейския съюз.

"Ще вземем под внимание всички гледни точки при преговорите с ЕС. Шотландия е част от Обединеното кралство. Сега не е време да се обсъжда втори референдум за независимост", заяви Мей в парламента.