Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова Великобритания да свали ветото си върху разходи на ЕС, което Лондон наложи миналата седмица, и заяви, че това ще улесни преговорите по Брекзита, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Великобритания в момента блокира решение. Ще е желателно Великобритания да оттегли възраженията си. Това също така ще улесни началото на преговорите", заяви Юнкер след днешната среща на върха на лидерите на 27-те страни на ЕС без Великобритания.

Британски официални лица обясниха, че Лондон е отложил одобрението си за разходи на ЕС в размер на около 6 милиарда евро, включително за решаване на проблеми с миграцията през Средиземно море, заради политиката да се отлагат политически деликатни решения в седмиците преди избори.

Великобритания произвежда предсрочни парламентарни избори на 8 юни.

Юнкер също заяви, че някои британски политици не разбират какви тежки задачи предстоят, например когато казват, че ЕС трябва незабавно да даде гаранции за правата на живеещите на негова територия британци.

"Понякога имам чувството, че нашите британски приятели, макар и не всички, подценяват техническите трудности, с които ни се налага да се сблъскваме. Този единичен и сложен въпрос за правата на гражданите всъщност е коктейл от 25 различни въпроса, които трябва да се решат", каза Юнкер.

Меркел: ЕС не се е обединил срещу Великобритания

Никой не се е обединил против Великобритания, заяви германската канцлерка Ангела Меркел, отхвърляйки обвиненията на британския премиер Тереза Мей, че ЕС се е обединил срещу Великобритания.

"Това, че ние, 27-те, се обединяваме и говорим в един глас, е най-естественото нещо на света. Това обаче не значи, че се обединяваме против нещо. Ние улесняваме нещата за Великобритания, ако говорим в един глас", увери Меркел.

Белгия: Лондон може да опита да разруши единството на ЕС

Шарл Мишел, министър-председателят на Белгия предупреди, че Великобритания може да опита да постави капан на 27-те страни-членки на Европейския съюз, за да ги разедини, пише британският вестник Financial Times.

Безплатен Брекзит не е възможен, добави той.

„Може би британското правителство ще направи всичко възможно, за да раздели 27-те страни и това е капан, който трябва да избегнем“, коментира Мишел.