Там се добавя, че държавите ще отдават приоритет на споразумения, предвиждащи „цивилизован развод“, предаде БТА.

Процедурата по напускането на Великобритания на ЕС по-рано официално беше задействана с писмо от премиера на страната Тереза Мей до председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Съжаляваме, че Великобритания ще напусне ЕС, но сме готови за процеса, който ще последва, пише в изявлението на Европейския съвет след днешното задействане от Лондон на чл. 50 от Лисабонския договор.

За ЕС следващата стъпка ще бъде утвърждаването от Европейския съвет на отправните точки за преговорите. Тези отправни точки ще очертаят общите позиции и принципи, на чиято основа ЕС, представен от Европейската комисия, ще преговаря с Великобритания.

Нашата първа задача в преговорите ще бъде да сведем до минимум несигурността, породена от решението на Великобритания и нейните граждани, за нашите граждани, бизнеси и държави. Затова ще се съсредоточим върху ключовите договорки за оттеглянето на Великобритания в условията на порядък.

Ще подходим към разговорите конструктивно и ще се постараем да постигнем договореност.

Занапред се надяваме Великобритания да остане наш близък партньор, заявяват държавните и правителствените ръководители от ЕС.

В случай на провал на споразумението по условията за излизане на Великобритания от Европейския съюз, Лондон ще търгува със страните от ЕС по правилата на Световната търговска организация (СТО), заявява в писмото си британската министър-председателка.

В писмото Тереза Мей отново се обявява за смело и амбициозно търговско споразумение с ЕС и призовава за "специално партньорство" между Лондон и Брюксел, информира АФП.