Ръководителят на преговорния екип на Европейската комисия за Брекзит Мишел Барние даде началото на преговорите за излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз, в присъствието на британския министър за Брекзит Дейвид Дейвис, пристигнал в Брюксел, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

"Днес ние започваме преговорите за излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз", заяви тържествено Барние, след като стисна ръката на Дейвис.

Той уточни, че целта на тази първа среща ще бъде определяне на приоритетите и програмата на преговорите.Британският външен министър от своя страна заяви, че ще се стреми към "позитивен и конструктивен" тон в преговорите и добави: "Повече неща ни свързват, отколкото ни разделят".

"Пътят е дълъг, но нашата дестинация е ясна: дълбоко и специално партньорство между Обединеното кралство и ЕС, споразумение, каквото няма друго в историята", посочва Дейвис в декларация, публикувана преди пристигането му в Брюксел.

Очакването е Великобритания да излезе от ЕС в края на март 2019 г., две години след официалното задействане на процедурата за Брекзит от министър-председателката Тереза Мей на 29 март.