На 23 юни Великобритания ще напусне съюза и ще промени Европа, каза Найджъл Фараж, лидер на евроскептичната Партия за независимост на Обединеното кралство в интервю за италианския вестник "Кориере дела сера".

"Ще се получи ефектът на доминото. След нас и другите северни страни ще напуснат, една по една. Първо Дания, после Холандия, Швеция, Австрия. Референдумът е най-важното събитие от 1957 г.: ЕС е на път да се разпадне", заяви той, цитиран от БТА.

Фараж каза, че южните страни като Италия, Гърция и Испания ще спечелят от подобен развой, защото единната валута на ЕС еврото "разрушава" икономиките им и същевременно е "оръдие на германската хегемония".

В интервюто лидерът на Партията за независимост на Обединеното кралство заяви, че дори избирателите да отхвърлят Брекзита, британският премиер Дейвид Камерън "пак ще трябва да подаде оставка" заради разногласията, които съществуват в партията му по въпроса за излизане или оставане в ЕС.

Лагерът на Брекзит води с 10% пред лагера АнтиБрекзит  две седмици преди референдума. Резултатите от ново допитване на агенция ОРБ за в. "Индипендънт" показват, че за излизане от ЕС настояват 55 процента от анкетираните 2000 души, а за оставане се обявяват 45 процента. Допитването е извършено на 8 и 9 юни,

Нобелови лауреати призоваха британците да подкрепят членството в ЕС 

Група от 13 нобелови лауреати призова британските избиратели да гласуват за оставане в ЕС и предупреди, че Великобритания ще загуби пари, глобално влияние и достъп до експертен потенциал, ако реши да излезе от съюза, предаде Асошиейтед прес.

В отворено писмо до вестник "Дейли телеграф" учените изразяват безпокойство, че поддръжниците на тезата за Брекзит "нямат опит в научното лидерство".
Представата, че британската хазна е в състояние да се справи с всякакъв недостиг на средства е "наивна и самодоволна", казват подписалите писмото.

Сред тях е и Питър Хигс, спечелил Нобелова награда за това, че е предрекъл съществуването на така наречения "Хигс бозон".

"Може и да сме остров, но не можем да сме остров в науката", пишат нобеловите лауреати. "Да сме част от ЕС е добре за британската наука и е добре за Великобритания", подчертават те.

Британският референдум ще засегне икономиката на ЕС

Така смята германският икономически институт Манхайм.

"Британците са 13 процента от европейските граждани, а страната им произвежда 17 процента от брутния вътрешен продукт на ЕС", каза ръководителят на центъра Ахим Вимбах.

Не само че ще има огромни последствия за Великобритания, ако гражданите й решат на референдума на 23 юни, че Обединеното кралство трябва да напусне ЕС, но и самият съюз ще усети вторичните ефекти от такова решение, заяви той.