Това съобщи в "Туитър" председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от ДПА и БТА. "Заключенията за Брекзит приети. Лидерите дават зелена светлина за начало на подготовката на втора фаза", написа Туск.

Двадесет и седемте държавни глави и правителствени ръководители отбелязват, че през декември ще дадат нова оценка дали има достатъчен напредък по основните въпроси, който да позволи преговорите да преминат към обсъждане на бъдещите взаимоотношения между ЕС и Обединеното кралство.

Британският премиер Тереза Мей заяви, че е уверила колегите си от ЕС, че Великобритания ще изпълни ангажиментите си към съюза, свързани с Брекзит, предаде Ройтерс.

ЕС към Мей: Трябва повече месо върху кокала


На въпрос на журналисти дали е казала на вчерашната вечеря в Брюксел, че е готова да увеличи британското финансово предложение, Мей отвърна, че е повторила основните точки от произнесената миналия месец реч във Флоренция.

Европейски лидери казаха, че Мей не е правила нови обещания и е повторила виждането си, че много от исканията на ЕС са неоснователни от правна гледна точка.