Според вестника, който се позовава на три неназовани правителствени източници, Лондон е готов да плати тази сума като част от по-голяма сделка, включваща подписване на търговско споразумение с ЕС, съобщават Ройтерс, ТАСС и БТА.

Европейският съюз предлага Великобритания да плати около 60 милиарда евро за покриване на поетите ангажименти към бюджета на общността и иска постигането на значителен прогрес по уреждането на британските финансови задължения, преди да започнат преговорите по такива сложни въпроси като бъдещо търговско споразумение.

"Знаем, че позицията /на ЕС/ е 60 милиарда евро, но в действителност долната граница е 50 милиарда евро. Нашата позиция е за 30 милиарда, но приемливата сума е 40 милиарда евро, макар обществеността и политиците още да не са стигнали до това положение", цитира вестникът "високопоставен източник от правителството" в Лондон.

Друг източник заявил, че Великобритания оценява сумата на минимум 30 милиарда и максимум 40 милиарда евро, а трети посочил, че премиерът Тереза Мей желае да плати "над 30 милиарда евро".

Британското министерство по въпросите на Брекзита отказа да коментира съобщението на "Сънди телеграф".