"Не харесвам идеята за Брекзит, защото бих искал да сме в една лодка с британците. Надявам се, че някой ден те ще се качат отново в лодката", заяви Юнкер.

Той обаче подчерта на заключителната пресконференция, че напускането на Великобритания няма да означава край за ЕС и останалите 27 страни ще продължат да вървят напред.

На срещата на високо равнище в Рим по повод 60-ата годишнина от Римския договор ЕС ще утвърди своето "единство в многообразието", заяви в Брюксел германската канцлерка Ангела Меркел.

"Девизът е, че сме единни, но единни в многообразието", обясни тя, коментирайки целта на срещата на високо равнище в Рим, където ще се съберат 27-те страни членки на ЕС без Великобритания. Този девиз "винаги присъстваше през последните шест десетилетия", подчерта Меркел на пресконференция.

"Искаме, и всички са съгласни, да дадем знак за единство и солидарност", добави тя, припомняйки, че ЕС е модел за успех, въпреки всички проблеми, с които се сблъсква.

Германската канцлерка добави, че в началото на следващия месец ще бъде организирана извънредна среща на държавните и правителствени ръководители за обсъждане на процедурата за напускане на Великобритания.

Очаква се писмото от Лондон, уведомяващо официално за намерението на страната да напусне ЕС, да пристигне до края на този месец, отбелязва тя.

"Ако дойде следващата седмица, извънредната среща на високо равнище ще се състои на 6 април. Ако дойде по-късно, ще се наложи да намерим дата след 6 април", добави германската канцлерка.

"Напълно готови сме и ще очакваме това с интерес", уведоми тя, отбелязвайки, че "не е толкова важно в кой точно ден ще пристигне писмото".

Германското правителство вече е заявявало, че обсъждането на всички условия за излизане на Великобритания от ЕС може да започне едва след като Лондон уведоми официално Брюксел за своето намерение.

Институциите на Европейския съюз ще бъдат готови да реагират до 48 часа, след като Великобритания официално задейства член 50 от Лисабонския договор, уведомявайки за решението си да напусне Европейския съюз. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Британската уведомителна нота ще сложи началото на юридически процес, който ще трае две години.

Британският премиер Тереза Мей се надява, че през това време ще може да обсъжда бъдещите търговски и други връзки с бившите си европейски партньори.