Да ги научим, че многообразието е реална възможност за развитие, а не пречка за мира. И че борбата срещу тероризма е всъщност борба за неотменното човешко право на живот.”

С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към участниците в Четвъртия международен семинар по контратероризъм във Варна.

Вицепрезидентът подчерта, че сред предизвикателствата и рисковете, както в национален, така и в регионален и глобален план, тероризмът заема особено място, защото не признава граници, етноси, култури.

„Борбата с него изисква обединение на усилията, на мисленето и сътрудничество”, посочи Илияна Йотова.

„Терористичните атаки станаха част от съвремието на Европа. Според доклад на Европол, през 2016 г. 8 държави членки са докладвали за общо 142 терористични атаки. Въпреки това броят им остава нищожен на фона на нападенията в цял свят през 2016 г. – над 4000”, каза вицепрезидентът.

По думите на Илияна Йотова европейските лидери не могат да гарантират безопасността на Европа само чрез засилването на вътрешните мерки за сигурност в държавите членки.

„Истинското решение е в адекватни и общи мерки, защото европейските граждани очакват повече в борбата срещу тероризма”, каза вицепрезидентът.

Сред мерките за справяне с рисковете, които Илияна Йотова очерта на семинара, бяха по-тясно сътрудничество и обмен на информация между държавите членки, националните служби за сигурност и Европол, по-ефективна координация в европейски и глобален мащаб.

„Сътрудничество ЕС - НАТО трябва да се задълбочи, както и сътрудничеството на ЕС с трети страни”, посочи вицепрезидентът.

По думите на Илияна Йотова не можем да се ограничаваме само с борба срещу последствията от тероризма, а трябва да обърнем фокуса и към причините, които го пораждат.

„Причините за възникването на тероризъм, насилие и радикализъм са изключително сложни и многостранни, но със сигурност има връзка между бедността и невежеството, погрешното интерпретиране на религиите, маргинализацията, гетата и радикализма. А младите хора са най-уязвими, в една затворена и изолирана среда”, акцентира Илияна Йотова.

По нейни думи ролята на образованието е водеща за преодоляване на първопричините за тероризма.

„Видима е необходимостта да се води борба с отпадането от училище, за да се предотврати последваща маргинализация на цели групи от хора, които са обект на радикализация от разстояние, благодарение на модерните технологии”, подчерта вицепрезидентът.

Илияна Йотова изрази съгласието си, че предотвратяване на разпространяването на екстремизма онлайн би следвало да бъде отправна точка в съвременната борба с тероризма.

Вицепрезидентът припомни, че преди година и половина в България, Министерски съвет прие Стратегия за противодействие на радикализацията и тероризма (2015 – 2020 г.) и в тази стратегия, младежите са посочени като най-уязвимата част на обществото.

В началото на изказването си Илияна Йотова отправи думи на благодарност и подчерта професионализма на всички лекари и медицински сестри, които спасиха много от пострадалите при атентата в Сарафово преди няколко години.

Международният семинар по контратероризъм е организиран от Медицински университет - Варна и в него участват водещи експерти от различни държави и организации, като водещо е участието на дипломати и експерти от Израел. За съпричастността си към темата вицепрезидентът получи юбилеен плакет на университета и икона на Св. Марина от ръководството на висшето учебно заведение.