Това се казва в съвместна декларация на министрите, разпространена в Люксембург, където има неформална среща на външните министри на 28-те от ЕС, цитирана от ТАСС и БГНЕС.

Необходимо е да осигурим безопасност и да предоставим хуманитарна помощ колкото се може по-близо „до родината на мигрантите“, създавайки безопасни зони и първоначални центрове за прием на бежанците в трети страни за започване на процедура за искане на убежище, се подчертава в декларацията.

Европейската комисия и страните членки на ЕС трябва оперативно да учредят в приграничните страни на ЕС и по възможност в съседни балкански страни центрове по прием на мигрантите, за да бъдат те идентифицирани и регистрирани до разглеждане на заявленията за предоставяне на убежище.

ЕС и страните членки трябва да подкрепят тези общи усилия с предоставяне на персонал и техническа помощ. ЕС трябва да положи усилия за решаване на конфликтите в съседни страни и да се бори с терористите от Ислямска държава, се изтъква още в декларацията.

Освен това според външните министри на Евросъюза ЕС съвместно със САЩ и други партньори трябва да убедят страни като Турция, Саудитска Арабия и Иран в необходимостта от обща стратегия по миграцията.

Някои министри на външните работи на страни от Европейския съюз от Европейската народна партия смятат за необходимо да се засили контролът по външните граници на ЕС. Трябва заедно да засилим контрола по външните граници на ЕС както по море, така и по суша, в южното Средиземноморие, Егейско море и по т.нар. балкански маршрут.

Както и досега сме привърженици на откритостта на Шенгенската зона, но безопасността на външните граници на ЕС трябва да е по-ефективна, се казва в съвместна декларация.

В Люксембург има двудневна неформална среща на външните министри на 28-те членки, посветена основно на миграционната криза, стоварила се върху Евросъюза.

По- рано днес австрийският министър на външните работи Себастиан Курц призова при пристигането си за срещата Европейският съюз да си отвори очите за хаоса, създаден от миграционната криза.

Според него транспортирането на хиляди мигранти от Унгария до австрийската граница показва “до каква степен в Европа е същият хаос“.

Пореден неуспешен опит за консенсус по бежанската криза

Това е резултатът от завършилата двудневна среща на външните министри от ЕС в Люксембург. Докато едни настояваха за задължителни квоти за бежанци, други искаха първо затягане контрола по границите и борба с трафикантите.

5 въпроса пред ЕС поставиха министрите, без да намерят отговори за тях:
-как логистично да ускорят и разпределят приема на бежанци;
-как да затегнат контрола по границите;
-как да се разбият мрежите на трафикантите;
-как да накарат съседните държави да приемат обратно нелегалните мигранти;
-в дългосрочен план как да се спрат войните в Либия и Сирия, които са корена на проблема.

Брюксел вече се фокусира изцяло върху квотите за бежанците, а не върху проблема с нелегалните имигранти. Трябва да се говори само за бежанска криза, заяви върховния представител по външната политика Федерика Могерини, защото мнозинството идващи са сирийци, афганистанци, еритрейци и иракчани, бягащи от война: Времето за взаимни обвинения изтече. Време е за решения и превръщането им в единни действия. Могерини обаче се размина в призивите си за солидарност с цяла група министри от Източна Европа.

Мирослав Лайчак от Словакия каза: "Как да обсъждаме квоти, след като още има голям приток на бежанци? Първо трябва да подсилим границите си, да върнем отново на практика Шенгенските правила и тогава да говорим за квоти".

Линас Линкевичиус от Литва допълни:" Вместо до безкрайност да говорим за тези цифри, нека се заемем директно с причините".

Специално за БНР българският външен министър Даниел Митов добави: "Миграционната криза не е посрещната от Eвропа както трябва и по-скоро стимулира потоци от хора. Дори и определени хора да имат нужда от помощ, от защита, Европа може да им предложи такава, но това не означава, че те ще останат завинаги в рамките на ЕС. На тези хора им се създава илюзия, че те могат да останат завинаги, а това не е така. Напрежението бе подсилено от прехвърлянето на стотици бежанци през денонощието от Унгария към съседна Австрия".

Мигрантите стават все по-агресивни, обясни унгарският външен министър Петер Сярто: "По сегашните разпоредби нямаме право насила да ги вкараме в центровете за регистрация. Те тръгнаха масово по най-важната ни магистрала и ЖП линия. Затова ги натоварихме на автобуси".

Австрийският му колега Себастиан Курц, нарече Европа „базар“, в смисъл „разграден двор“, и предупреди:" Дъблинската система ще продължи да се прилага".

Надявам се случилото се снощи да послужи като сигнал за събуждане в Европа. Центрове за регистрация да са на първа линия, дори извън територията на ЕС като например в Турция, поиска люксембургският първи дипломат Жан Аселборн. Трябва да знаем кой точно чука на вратата ни, откъде идват тези хора и какво е положението им.

Люксембург ще организира в началото на октомври извънредно съвместно заседание на вътрешни и външни министри по темата.