Във Франция повишението е с 4,1%, предаде Прайм-ТАСС, цитиран от "Фокус" и позовавайки се на данни, изготвени от експерти от „РИА Рейтинг”.

Горивата са поевтинели в шест европейски страни, като най-много се е понижила цената на бензина в Унгария – с 1,3%.

В същото време към днешна дата масовият бензин А95 в ЕС е по-евтин само в Румъния. У нас преизчислен в евро той се продава за 1.3110 евро за литър при 1.2980 в северната ни съседка. Най-скъп е бензинът в Норвегия - над 1.97 евро.

При дизела страната ни се нарежда на 5-о място в Европа по най-евтино гориво
- 1.3260 евро. Пред нас отново е Румъния в компанията на Латвия, Естония и Люксембург. Същата цена като българите плащат и испанците, но с далеч по-високи заплати. Най-скъпото дизелово гориво се продава в Норвегия, Великобритания и Италия.

Най-много бензин за една средна работна заплата могат да закупят гражданите на Люксембург – 2300 литра на месец. Най-малко могат да купят българите – едва 213 литра, посочват от „РИА Рейтинг”. Според тези данни средната работна заплата у нас би трябвало да бъде около 280 евро.

В същото време обаче данните на Евростат към февруари сочат, че средната работна заплата у нас е 426 евро, което означава, че покупателната способност е около 324 л бензин А 95. Истината е, че показателят средна заплата не може да се използва като индикатор за ръст на възнагражденията. За последните 2 г. у нас тя се е повишила с около 30%, като причината за това е освобождаването на ниско квалифициран персонал, който е получавал и ниски заплати.

Вижте цените на горивата в ЕС