Изпълнението на смъртни присъди е несъвместимо с членството в Съвета на Европа, заявиха от организацията, към която принадлежи и Турция.

Реакцията на европейския орган идва ден, след като турският президент Реджеп Ердоган заяви, че правителството ще предложи скоро на парламента да обсъди връщането на строгото наказание, предаде БГНЕС.

„Скоро, скоро, не се притеснявайте. Ще стане скоро, с Божията воля“, каза Ердоган пред свои привърженици в Анкара. Тогава той заяви, че е сигурен в това, че парламентът ще одобри предложението на правителството, което ще му позволи да ратифицира закона.

Анкара премахна смъртното наказание през 2004 г. в опита си даде тласък на преговорите си за членство в ЕС.

Освен критиките на Съвета на Европа, остро предупреждение отправи и австрийският министър на външните работи Себастиан Курц, който заяви, че подобно връщане към старите практики ще й „затвори вратите към Европейския съюз“.

„Смъртното наказание е жестока и нехуманна форма на наказание, която трябва да бъде премахната в световен мащаб и е в категорично противоречие с европейските ценности“, каза Курц.

Анкара официално води преговори с Брюксел за членство от 2005 г. Оттогава страната е отворила общо 15 преговорни глави от общо 35. Към момента обаче успешно затворена е една-единствена.

Това не е първото предупреждение на Съвета на Европа срещу Турция по отношение на смъртното наказание. През август генералният секретар на организацията Торбьорн Ягланд предупреди, че Европейската конвенция за човешките права, подписана от Турция, изключва въвеждането на смъртно наказание.