„Призоваваме всички участници да покажат сдържаност и органите на властта да започнат прозрачни разследвания на тези предполагаеми нередности, установени от наблюдателите", заяви говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас, цитирана от Франс прес и БТА.

Хиляди хора излязоха снощи по улиците на Истанбул да протестират срещу резултата от спорния референдум за въвеждане на президентска система в Турция.

Корун, австрийски депутат, заяви още пред радио О Ер Еф, че има подозрения, че 2,5 милиона гласа може да са били манипулирани.

"Това е свързано с факта, че законът разрешава единствено официални пликове за гласуването. Висшата избирателна комисия обаче реши, макар и това да бе против закона, че и пликове без официален печат следва да бъдат приемани", добави Корун.

Международните наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) заявиха, че кампанията за гласуване с „Не“ на референдума в Турция се е сблъскала с множество препятствия като липса на свобода на изразяване, сплашване и ограничен достъп до медиите.

Около 2 хиляди протестиращи се събраха в Бешикташ, в центъра на Истанбул и скандираха: "Крадец, Убиец, Ердоган!" Други дрънкаха с тенджери в знак на протест. Няма съобщения за сблъсъци с полицията.

В Кадъкьой, квартал в азиатската част на града, хиляди демонстранти развяваха постери, на които пишеше: "Не"-то не е приключило, а тепърва започва."

Хората, отговорили с "да" печелят с незначителна преднина (51.4 по неокончателни данни).

Президентът Ердоган в речта си снощи пред свои привърженици пред президентския дворец в Анкара се подигра на протестиращите с думите: "Доколкото виждам, онези пак са наизлезли с тенджерите и тиганите."

А на международните наблюдатели Ердоган каза "да си знаят мястото" в отговор на критиките им, че референдумът в Турция не е отговарял на международните стандарти.

Турският премиер Бинали Йълдъръм даде също ясно да се разбере, че дебатът около резултата от вота в неделя е приключен и определи слуховете за нередности като напразно усилие да се хвърли съмнение върху резултата, съобщават световните агенции и турските медии.

Министър-председателят говори на заседание на парламентарната група на своята Партия на справедливостта и развитието, след като главната опозиционна партия заяви, че ще поиска анулиране на вота.

"Волята на народа е отразена пред изборните урни и дебатът е приключен", заяви Йълдъръм, според когото "Всички трябва да уважават резултата, особено главната опозиция".

"Опозицията не бива да говори, след като народът се е произнесъл", добави той.

Премиерът цитира и мисъл на персийския поет и суфистки мистик Мевляна, който казва: "Душичке моя, каквото се отнасяше до вчерашния ден, си отиде с него. Днес трябва да се каже нещо ново".

Опозиционни сили поискаха анулиране на вота заради серия нередности, особено решението на Висшата избирателна комисия да приема бюлетини, които не са подпечатани, както се изисква по закон.

Международни наблюдатели оцениха, че тази стъпка подкопава гаранциите срещу измама.

ФОКУС: Ердоган vs. Ататюрк