Тази малка разлика между привържениците на президентската и парламентарната република показа всъщност колко разделено е обществото и как подобно решение не се подкрепя от мнозинството от хората – подкрепя се от около половината от избирателите, отбеляза той.

Походът на Кълъчдароулу (основният лидер на опозицията - бел. ред.), завършил с внушителен митинг в Истанбул, показва, че немалко хора подкрепят исканията на опозицията, посочи още Велев.

По думите му, референдумът е развързал ръцете на Ердоган и оттук нататък е важно какво ще се случи на изборите в Турция след две години, ако изборите бъдат редовни.

"Дали дотогава опозицията ще успее да се структурира, да се консолидира и да набере сила е много трудно да се каже. През последните години се наблюдава постоянно ниво на привържениците на Народнодемократичната партия – около 20, 20 и няколко процента и те не прекрачват тази граница. Това може би се дължи и на проблеми с лидерството...", коментира Велев.

Много е важно какво ще се случи 2019-а година на изборите - дали ще се появи нов лидер на опозицията, който да успее да обедини и да консолидира инакомислещите хора, подчерта бившият ни генерален консул в Истанбул.

Относно продължаващата чистка в Турция, засегнала хиляди професионалисти от различни сфери на турското общество, Велев отбеляза: "Ако толкова много хора участваха в този преврат, той може би щеше да успее".

Александър Велев прогнозира сложни последващи преговори между Брюксел и Анкара по турската кандидатура за еврочленство.

Ние като съседна на Турция държава нямаме интерес от прекратяване на преговорите за членство в Европейския съюз, нямаме интерес между Европа и Турция да има обтегнати отношения, защото това означава отдалечаване на Турция от Европа. Това е в интерес и на гражданите в Турция, защото Европа и Евпроейският съюз по някакъв начин се превръщат в гарант за спазването на демократичните устои в Турция, доколкото разбира се Анкара се съобразява с това, каза той.

Велев допълни, че обтегнатите отношения между Брюксел и Анкара, между Берлин и Анкара, между други отделни държави и Анкара, са резултат на агресивната политика по времето на референдума, когато Турция, Ердоган и хората от неговата партия се опитваха много яростно да достигнат до избирателите там - особено в Германия, които да подкрепят референдума.

И интересното е, че от Германия дойде много сериозна подкрепа за Ердоган. Независимо, че тези хора живеят в една от европейските демокрации, която е еталон, те подкрепиха изграждането на президентската република, констатира българският журналист.