Във връзка с дипломатическия скандал с Турция, Рюте посочи, че неговата страна "няма намерение да води преговори, в случай че заплахите от страна на турското правителство продължат".

По-рано Турция предупреди, че ще въведе санкции против Холандия и преди всичко ще спре двустранното сътрудничество в разузнаването. Турция ще забрани на холандски военни самолети да ползват нейното въздушно пространство, ще преустанови действието на холандските ракетни установки "Пейтриът" край Адана и ще поиска холандските военни да се завърнат в страната си.

Рюте добави, че смята турците, живеещи в Холандия, за "холандски поданици, а не за турски граждани". 

Между Холандия и Турция избухна дипломатически скандал, след като на 11 март холандските власти отказаха разрешение за кацане в Холандия на самолета на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, който искаше да говори на митинг пред турски избиратели в Ротердам.

Холандските власти забраниха изявите в страната на турски политици, които набират подкрепа за референдума за конституционни промени в Турция следващия месец.

Независимо от забраната, същия ден от Германия в Холандия с автомобил пристигна турската министърка на семейството и социалната политика Фатма Бетюл Саян Кая. Холандската полиция не й даде възможност да говори пред турската диаспора и също така блокира входа на турското консулство. Няколко часа по-късно министърката бе обявена за "нежелан чужденец" и с полицейски ескорт бе изпратена до границата с Германия.

Турският президент Ердоган нарече холандското правителство "фашисти" и "нацистки останки" заради отказа. Той обвини също и германското правителство в "нацистки практики" заради решението на германските власти да забранят агитационни митинги с участието на турски министри от съображения за сигурност.

Германският канцлер Ангела Меркел обяви днес, че предоставя своята "пълна подкрепа и солидарност" на Холандия в дипломатическия й спор с Турция.
В изказване в Мюнхен Меркел каза, че сравненията с нацизма са "напълно налудначави".

Френският министър на външните работи Жан-Марк Еро определи като "недопустимо" Турция да обвинява Холандия в "нацизъм" в дипломатическата криза между двете страни.

Когато хората използват думи като фашизъм или нацизъм, това е недопустимо, защото това са много силни думи, заяви Еро.

ЕС призова Турция да се въздържа от изявления и действия, които биха влошили положението допълнително, заяви днес говорител на Европейската комисия. Въпросите, които създават тревоги, трябва да се решават в пряка комуникация, добави говорителят.

По повод на изявленията на турския президент Реджеп Ердоган по адрес на Холандия той повтори оценката на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, че подобен език е срамота и няма място в Европа. Говорителят съобщи, че през почивните дни Юнкер е разговарял по телефона с властите в Турция, Холандия и други страни от ЕС. Говорителят отбеляза, че ЕК е готова да посредничи за подобряване на отношенията между ЕС и Турция.

Той не отговори на въпрос дали ЕС ще потърси начини да накаже Холандия - както призова Ердоган - заради отказа за разрешение за приземяване на турски министър в Ротердам и експулсирането на друг член на турското правителство. Турция със сигурност ще предприеме санкции срещу Холандия,  заяви обаче турският министър за ЕС Йомер Челик .

ЕК изрази очакване споразумението ЕС-Турция за миграцията да продължи да се прилага, защото е във взаимен интерес. През март миналата година Турция и ЕС подписаха споразумението за спиране на наплива на мигранти от Турция за Европа.

Турският министър за ЕС спомена днес и за "преразглеждане" на споразумението за намаляването на наплива на мигранти към Европа на фона на напрежението между Турция и редица страни от Западна Европа.

Турция трябва да преразгледа въпроса, свързан с преминаването по суша на мигранти, фигуриращ в споразумението Турция-ЕС за миграцията, уточни турският министър за ЕС Йомер Челик, цитиран от Анадолската агенция.