Няма да приемем никого до края на годината, тъй като контролът по сигурността е много втвърден, изтъкна министърът на вътрешните работи Милан Хованец на кръгла маса, излъчена от обществената телевизия ЧТ (CT).

Извършват се много задълбочени проверки на бежанците от гледна точна на сигурността и най-вероятно те няма да приключат до края на годината. Затова не трябва да се очаква, че ние ще приемем някого от мигрантите“, каза той.

Като цяло, по думите му, според споразумението ЕС-Турция, за три години Чехия трябва да приеме близо 3000 бежанци, а от октомври до края на 2016 г. -  80 сирийци, намиращи се в момента в бежански лагери в Турция.

"Не знаем какво точно е станало в Турция, дали е било държавен преврат или контра държавен преврат", допълни той.

"Опасявам се, че Турция не действа в подкрепа на хората в Сирия, а се опитва да реши конфликта си с кюрдите", посочи чешкият министър, цитиран от Франс прес и БТА.

Той предупреди в този контекст за опасност от "дестабилизация на Турция".

"Ако споразумението между ЕС и Турция се провали можем да очакваме тази година по-слаба миграционна вълна, а догодина - много по-голяма, през пролетта", прогнозира Хованец.

Обтегнатите от няколко месеца отношения на Европа с Анкара се влошиха още повече след проваления пуч на 15 юли, довел до вълни от чистки, чиито мащаби шокираха европейците, а турският президент Реджеп Тайип Ердоган заплаши да се отдръпне от миграционното споразумение, ако на турците не бъде гарантирано освобождаване от визи за ЕС.