Европейският съюз и Турция постигнаха споразумение на днешната си среща за върха за миграционната криза, предаде БТА. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск и германският канцлер Ангела Меркел обявиха, че е договорен общ План за действие по въпроса за миграцията

Планът предвижда Брюксел да отпусне на Анкара 3 милиарда евро през следващите две години, за да се справи с приема на сирийските бежанци.

В замяна Турция ще помогне за спиране на мигрантския поток към ЕС, съобщиха европейски лидери и турският премиер Ахмет Давутоглу на съвместна пресконференция след срещата в Брюксел.

Турция обеща от юни догодина да приема обратно всички нелегални имигранти, дошли от нейна територия в ЕС.

Планът предвижда мерки за задържане сирийските бежанци на турска земя, тяхната регистрация и интеграция, предаде БНР. Освен охрана на бреговете, откъдето тръгват лодките с мигранти за гръцките острови, Анкара трябва да засили контрола по сухопътната си граница с Гърция и България.

Тези 3 милиарда евро няма да бъдат изразходвани за Турция, а за сирийските бежанци. Нашата крайна цел е да прекратим трафика на хора и престъпленията свързани с бежанците, както и намаляване на броя на мигрантите, отиващи към Европа“, каза турският премиер. 

Всеки месец посланиците от ЕС ще получават доклади за прилагането на мерките и дали потокът от мигранти намалява.

Меркел съобщи, цитирана от Ройтерс, че е обсъдила по-рано днес с "някои други лидери от ЕС" пренастаняването на част от сирийските бежанци в Турция директно в техните страни. Конкретни числа не са били споменати. Меркел не уточни за кои страни става въпрос.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер съобщи, че на 15 декември ЕК ще предложи нова схема за разселване на мигранти от Турция в ЕС. Тя ще е на доброволен принцип и ще бъде разработена по предложение на Германия. До момента схемата има поддръжката на 8 страни от ЕС, уточни Юнкер, без да разкрие кои точно.

Преговорите за членство

На срещата на върха бе постигнато още споразумение за ускоряване на преговорите за присъединяване на Турция към ЕС. На 14 декември Брюксел и Анкара ще отворят Глава 17 от преговорите за членство (по икономическите и финансовите въпроси), обяви турският премиер.

"Щастлив съм да видя, че всички мои колеги в Европа, всички те са съгласни, че Турция и ЕС имат една и съща съдба", подчерта Ахмет Давутоглу.
Той увери, че "членството на Турция (в блока) ще е актив не само за ЕС, за Турция, но и за световния мир", каза той. 

Турският премиер изрази очакване страната му да приключи преговорите за безвизов режим с Европейския съюз догодина.

"Решихме всяка година да провеждаме по две срещи на върха и да ускорим процеса на присъединяване. Установено е кога ще се въведе безвизов режим за пътуване в ЕС. През март ще представим първия доклад, през юни ще влезе в сила споразумението за връщането на бежанците и мигрантите, а през октомври ще се въведе безвизовия режим“, разясни графика Давутоглу. 

Визите на ЕС за турски граждани може да бъдат отменени през есента на 2016 г., допълни Юнкер. Той изрази увереност, че днешната среща на върха е възобновила двустранните отношения на високо равнище и ще осигури общ отговор на бежанската криза.