В продължение на няколко години Европейската комисия се бореше с водещите мобилни оператори, опитвайки се да ги принуди да съкратят таксите за трансгранични разговори и използване на данни в друга страна – омразните тарифи за роуминг, които водят до „шокиращи“ сметки.

След продължителни преговори, през октомври миналата година ЕС обяви, че ще забрани тези такси от юни 2017 г.

Брюксел въведе също горна граница на размера на таксите, които операторите могат да налагат дотогава, която влиза в сила от днес.

С новите условия настъпва последната фаза от преходния период, през която операторите имат право да налагат за трафикa с друга страна в ЕС само ниска допълнителна такса към местните цени.

Допълнителна такса за роуминг вече не може да бъде повече от:

- 0,05 евро допълнително за минута разговор;

- 0,02 евро допълнително на изпратен SMS;

- 0,05 евро допълнително на МВ данни.

Днешните промени означават, че таксите за роуминг в ЕС ще паднат с поне една трета.

"През 2017 г. очакваме тройна победа за потребителите с отпадането на таксите за роуминг, премахването на неоправданото геоблокиране и осигуряването на преносимостта на онлайн съдържанието. Групата на ЕНП е поела ангажимент да отстоява интересите на европейските потребители и поредните видими резултати са налице", коментираха евродепутатите от ЕНП/ГЕРБ Мария Габриел, Ева Паунова, Андрей Ковачев, Владимир Уручев, Емил Радев и Андрей Новаков.

Новите правила са част от "телекомуникационен пакет", който също така формулира за пръв път общоевропейски правила за мрежова неутралност.

Те гарантират, че интернет доставчиците няма да дават приоритет на определени сайтове или онлайн услуги, като в същото време забавят други.

Правилата за мрежова неутралност влизат в сила също от 30 април 2016 година.

Съгласие по телекомуникационния пакет бе постигнато от ЕП, Съвета и ЕК на 30 юни 2015 година.