Споразумението е било договорено с Европейския парламент, но за да влезе в сила, необходимо е да получи подкрепата на държавите от ЕС, предаде БТА.

Предвижда се мобилните оператори да имат правото да начисляват такси при ползване на услугите им зад граница, когато засекат злоупотреби или употреба на услугата при условия, различни от обичайно (краткотрайно) пътуване.

Отбелязва се, че вече е прието решение от догодина да бъдат въведени максимални тарифи за роуминг от 5 евроцента на минута за разговори или мегабайт данни, както и 2 евроцента за кратко текстово съобщение (SMS).

Според постигнатото тази нощ споразумение доставчиците на сигнал ще трябва да осигуряват неутралност на интернет, но им е оставена свободата да използват "оправдани мерки за управление на трафика". Такива мерки ще бъдат разрешени, когато е необходимо предпазване на мрежите от претоварване или при кибер нападения.

През идните месеци постигнатото тази нощ споразумение ще бъде предложено за одобрение от държавите от ЕС.

Наблюдатели в тази област многократно са коментирали, че точно държавите са най-големите противници на бързото отпадане на таксите за роуминг и това предизвиква спорове за защитата на правата на потребителите, когато те са различни от интересите на телекомите.