Извънредното заседание на Европейският съвет ще приеме насоките за преговорите за излизане на Обединеното кралство от съюза.

От българска страна текстът ще одобри президентът Румен Радев. Той заяви, че ще постави въпроса за ясна визия за примането на страните от Западните Балкани в общността.

На срещата не е поканен британският министър-председател. Предвижда се европейските държавни и правителствени ръководители да обсъдят въпроса в продължение на шест часа.

Политическата декларация определя водещите принципи за отстояване интересите на 27-те държави от Евросъюза. Документът няма да съдържа подробни позиции по всички юридически аспекти на британското оттегляне от договорите са общността. По-скоро той се очаква да постави червените линии за обхвата и времето на преговаряне.

С Лондон няма да се обсъждат бъдещите отношения в търговията и финансите след напускането, докато първо британците не гарантират запазване правата на постоянно пребибаващите европейски граждани на Острова.

Някои правителства настояват дори до последния ден преди Брекзит всеки новопристигнал европеец да получава правото да работи и живее на британска територия.

Преди да се говори за достъпа на Великобритания до европейския пазар след 2019 г., тя първо трябва да се съгласи да продължи да плаща дължимите вноски към бюджета на ЕС.

Запазване на мира в Северна Ирландия е друг приоритет за европейските лидери.

Те ще настояват за отворени граници с Република Ирландия, която е член на Евросъюза.

След като Великобритания внесе миналия месец заявлението си за напускане на ЕС, предстоят преговори за условията, които вероятно ще приключат до следващата есен.

След март 2019 г. Великобритания повече няма да бъде част от ЕС.

Дотогава страната може да оттегли искането си, но за да бъде прекъсната процедурата, ще трябва да бъде получено съгласието на останалите държави от Общността.