Това заяви българският евродепутат Момчил Неков, член на Комисията по земеделие към Европейския парламент на започналата днес пленарна сесия в Страсбург, цитиран в съобщение на офиса му.

"Канада е петият най-голям производител на ГМО-храни в света. В тази реалност на "свободна търговия" това ще доведе до навлизането на ГМО продукти и суровини без знанието и желанието на европейците", посочи българският евродепутат на откриването на пленарната сесия в Страсбург.

В Канада няма задължително отбелязване на ГМО продуктите. Това означава, че ако подпишем Всеобхватното икономическо и търговско споразумение с канадците, тези продукти ще навлязат в ЕС и така ще се окажат на нашата трапеза без дори да знаем за това, посочва депутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП.

В момента в ЕС голяма част от държавите членки са въвели забрана върху производството на генетично модифицирани култури и организми. България е една от тях.

Основното съображение е, че ефектите върху човешкото здраве и околната среда са несигурни и крият рискове. Консумацията на продукти с ГМО може да има ефект в дългосрочна перспектива върху човешкото здраве, допълва евродепутатът. Интересите на валонските земеделци и жители беше един от аргументите, поради които френскоговорещата белгийска провинция отхвърли споразумението с Канада.

"Със своето решение от миналата седмица валонският парламент се оказа единственият, който се е вслушал в искането на своите граждани и това е похвално", заяви българският евродепутат. Той завърши своето изказване с апел към българския министър-председател да не подписва споразумението с Канада.

Вчера вечерта изтече ултиматумът, който ЕС даде на Валония да преосмисли позицията си относно споразумението с Канада. Без тяхното одобрение, Белгия не може да подпише споразумението, а от там и целият ЕС не може да го стори. Съдбата на международния договор е в ръцете на белгийската провинция.

Де факто тя може да се окаже спасител на интересите на милионите европейци, които не подкрепят споразумението, смятано за предверие към подобния вид договор със САЩ, заради рисковете за общественото здраве и околната среда, се отбелязва в края на съобщението.

АНКЕТА: Одобрявате ли позицията на Валония за СЕТА?