Това коментира късно снощи в Слънчев бряг министър Бъчварова. На връщане от Берлин тя се включи в изненадващи проверки на данъчни и полицейски служители в курортния комплекс.

По думите на министър Бъчварова, относно мигрантите,  двамата с премиера са получили уверение и разбиране, че в рамките на ЕС трябва да има обща политика, която се одобрява и изпълнява от всички държави.

Имаме абсолютното разбиране от нашите партньори и от канцлера Меркел за подкрепата, която трябва да бъде дадена на българската гранична полиция и на българските власти. Тя трябва да бъде и техническа, и подкрепа с човешки сили, и политическа, което е изключително важно. Това беше и същността на нашия разговор. Че тук не става въпрос само за определен брой автомобили, за определен брой офицери, става въпрос за една цялостна политика, която да бъде възприета от другите европейски държави, за да можем да се справим с това предизвикателство”, каза още министърът на вътрешните работи.

От българската страна е обяснено какви са рисковите фактори, които могат да усложнят ситуацията с мигрантите и колко е важно споразумението между ЕС и Турция да влезе в сила и за започне да се изпълнява. Изисквана е и подкрепа за опазване на външната ни граница.


София има нужда от техническа подкрепа под формата на патрулиращи лодки и хеликоптери, както и подсилване с хора на граничната защита, за което ще разчита на „Фронтекс“.

Относно комплексния подход при проверките в Слънчев брягтози сезон министър Бъчварова коментира, че той е много продуктивен и успешен, : „досегашната работа е довела очевидно до положителни резултати : увеличил се е оборотът на търговските заведения, въведен е ред, който в началото смущавал собствениците и някои граждани".

Сега обаче хората са се успокоили и вече се чувстват по-сигурни, което е и главната цел, заяви Румяна Бъчварова.

Бъчварова се включи в обиколка на най-големия курортен комплекс заедно с директора на ОДМВР – Бургас старши комисар Калоян Калоянов, като в нощната й визита, освен срещи и разговори с полицейски служители на дежурство по КПП-тата, се включиха и проверки по увеселителни заведения и търговски обекти.

Тя присъства  на разпределение на задачите и координиране на действията по съвместните проверки на служителите на НАП и вътрешното ведомство, и провери работата на КПП - тата в курортния комплекс.