"Трябват ни пари от еврофондовете. Стига семинари, трябват ни пари за построяването на пътища и ж.п. линии. Ако не можете да ги дадете, ние сами ще ги намерим", заяви Вучич в Тирана, цитиран от Танюг и БТА.

Форумът в Тирана представлява "вик на всички участници" и покана към ЕС и Европейската комисия да анализират ситуацията, да я разгледат добре и да я оценят по правилния начин, за да ни помогнат повече и по-добре, каза той.

Вучич заяви още, че премиерите от региона очакват от предстоящата в края на август във Виена Среща на високо равнище за Западните Балкани "нещо осезаемо, някакви конкретни резултати".

Сърбия е готова да намали зависимостта си от руски газ


Александър Вучич заяви днес, че неговата страна ще се вслуша в призивите на САЩ за намаляване на зависимостта от доставки на руски газ с присъединяване към подкрепяния от САЩ проект за газопровод, който ще доставя газ от Азербайджан за Европа, предаде Асошиейтед прес.

В интервю за агенцията Вучич каза, че в името на енергийната си сигурност Сърбия е готова да диверсифицира източниците си на газ, което е много важно и за нейните "американски приятели".

САЩ насърчават балканските страни да се ориентират към този алтернативен газопровод, вместо да възлагат надежди на руския проект за газопровод през Турция.

Западът обвини Русия, че използва газа като инструмент за засилване на политическото си влияние в страни като Сърбия. Ориентирането към подкрепяния от САЩ проект е голям обрат в политиката на Сърбия, която е традиционен съюзник на Русия, коментира Асошиейтед прес, като отбелязва, че Сърбия не се е присъединила към санкциите срещу Москва заради украинската криза.

Някои западни представители настояват Сърбия да реши накъде желае да върви - дали към сближаване с Русия, или към Европейския съюз, констатира агенцията.

"Не става дума за балансиране. Нашата стратегическа цел е пътят към ЕС и ние стоим твърдо на този път. Да, от друга страна, бихме искали и да си запазим добрите отношения с Русия", отговори Вучич, допълвайки, че в това няма нищо лошо.

Сръбският премиер припомни, че е казал открито това и пред руския президент Владимир Путин.

От друга страна, той подчерта, че за Сърбия са много важни и добрите отношения със САЩ.