Шефът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е призовал за спешно обсъждане на мерки, с които Брюксел трябва да отговори, ако европейските енергийни компании станат мишена на санкциите, които сега се дебатират в Конгреса на САЩ, пише лондонският вестник "Файненшъл таймс", цитиран от БТА .

Американските всекидневници "Вашингтон пост" и "Ню Йорк таймс" съобщават, че американският Конгрес се очаква утре да гласува законопроект за нови санкции не само срещу Русия, но също и срещу Иран и Северна Корея. "Вашингтон пост" цитира говорителката на Белия дом Сара Сандърс, която заяви вчера, че администрацията на Тръмп подкрепя острия език в представения законопроект и че президентът ще го подпише, ако бъде одобрен от законодателите.

Целта на новите санкции била Русия да бъде наказана заради намесата си в американските избори. Освен самите санкции, законопроектът изисква президентът да получи разрешение от Конгреса за всяко сваляне или облекчаване на икономическите наказателни мерки срещу Москва.

Според "Файненшъл таймс" Юнкер е настоял Брюксел да иска "публични или писмени уверения" от администрацията на Тръмп, че тя няма да прилага новите санкции по начин, който накърнява интересите на Евросъюза. Друга опция пред Еврокомисията била да се използва законодателството на ЕС, за да се попречи на мерките на САЩ да бъдат "признати и прилагани" в Европа, и да се подготвят "ответни мерки в съответствие с правилата на Световната търговска организация".

Тези ходове на ЕС отразяват дълбоките притеснения, че американските мерки могат да засегнат европейските енергийни компании, участващи в свързани с Русия проекти, включително газопровода "Северен поток 2" за допълнителни подводни тръби за доставки на природен газ от Русия към Германия. Този проект, силно подкрепян от Германия, среща силна опозиция в самия ЕС от Полша и много други страни от Централна и Източна Европа, които си опасяват, че той ще засили енергийната зависимост от Русия.

Руските вестници: Новите антируски US санкции ще ударят и Европа >>

Брюксел смята да постави въпроса, че потенциалните икономически щети за Европа от планираните нови американски санкции далече надхвърлят този конкретен проект и предупреждава, че те могат да засегнат "поддръжката и модернизацията" на тръбопроводи в Русия, които подават газ за Украйна, както и проекти за тръбопроводи в Каспийския регион и разработката на газови находища край бреговете на Египет.

Освен това, се казва в нотата на Юнкер, мерките може да засегнат потенциално голям брой европейски компании, които развиват законен бизнес, позволен от правилата на ЕС, с руски организации в сфери като железниците, финансите, корабоплаването, минния сектор и пр.

Според "Файненшъл таймс" тези подготвителни ходове на Брюксел са израз на растящото недоволство в ЕС от едностранните враждебни ходове на Вашингтон. Юнкер предупреди САЩ този месец, че Брюксел бързо ще предприеме ответни ходове, ако администрацията на Тръмп изпълни заплахите си да наложи наказателни мита върху европейската стомана.

Вестникът отбелязва, че срещу новия санкционен законопроект се обявяват и американските енергийни компании с аргумента, че той ще навреди на американските бизнес интереси в полза на руските им конкуренти. Не е ясно обаче дали подготвяните ответни мерки на Брюксел ще се имат ефект върху мисленето на Белия дом по законопроекта, подчертава лондонският финансов всекидневник.