От Брюксел подчертаха, че трайният мир в Сирия е невъзможен под управлението на подкрепяния от Москва президент Башар ал Асад, съобщиха БТА и "Фокус".

Последните руски военни атаки, насочени срещу "Ислямска държава" и другите определени от ООН терористични групировки, както и срещу умерената опозиция, са повод за дълбока загриженост и трябва незабавно да престанат“, се казва в официално изявление на 28-те външни министри на държавите от ЕС.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини заяви, че руската военна намеса в Сирия е фактор, който изцяло променя ситуацията и съдържа някои тревожни елементи.  По думите на Могерини всяка военна операция срещу "Ислямска държава" и други терористични групи в Сирия трябва да бъде "координирана, като в противен случай има риск тя да стане крайно опасна не само от политическа, но най-вече от военна гледна точка", предаде ДПА.

На въпрос дали дипломатическите усилия за уреждане на кризата в Сирия трябва да включват президента Башар Асад, шефката на европейската дипломация отговори, че "всички които играят роля" в тази криза, трябва да участват в преговорите.

С.Арабия: Опасни последици

Саудитска Арабия също обяви, че руската интервенция в Сирия ще има опасни последици, ще доведе до ескалация на войната и ще насърчи екстремисти от цял свят да се включат в нея.

Позицията на Рияд е била обявена от саудитските министри на отбраната Мохамед ибн Салман и на външните работи Адел ал Джубейр на срещи в Русия с президента Владимир Путин и външния министър Сергей Лавров.

Рияд ще продължи да подкрепя умерената опозиция в Сирия, заявили саудитските министри. Те приканили Русия да се бори с тероризма в Сирия, като се присъедини към коалицията от 20-ина страни срещу "Ислямска държава".

"Руската интервенция в Сирия ще ги въвлече в религиозна война. Ескалацията ще привлече екстремисти и джихадисти във войната в Сирия", заяви саудитски източник пред Ройтерс и добави, че действията на Кремъл ще отблъснат обикновените мюсюлмани сунити по света.

НАТО: Подкрепата за Асад удължава войната

Според генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, "проблемът в момента е, че Русия съсредоточава усилията си не върху противопоставяне на "Ислямска държава", а върху борба с умерената опозиция и поддържане на режима на Асад".

"Продължаващата руска подкрепа за сирийския президент Башар Асад само удължава войната в Сирия. Русия би трябвало да играе конструктивна роля в борбата (срещу "Ислямска държава"), но подкрепата й за режима на Асад не е конструктивна. Това само удължава войната в Сирия", каза Столтенберг в изказване на пленарната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО в норвежкия град Ставангер.

По думите му Москва също така трябва да се постарае да намали до минимум възможността за инциденти с участие на руските сили и тези на коалицията на западните страни в Сирия.

"Като цяло е необходимо всички страни да постигнат политическо решение на конфликта в страната. Всички държави, участващи в него и подкрепящи едни или други групи, трябва да участват в широк диалог, включително Иран и Русия . . . Войната ще завърши не на бойното поле, а на масата на преговорите - рано или късно. Въпросът е само колко време ще отнеме това и колко хора ще загинат. Нашата задача е страните колкото се може по-скоро да седнат на масата, тъй като войната вече е причинила твърде много страдания", каза Столтенберг.

Той добави, че НАТО няма планове да изпраща сили в Сирия.

Руските атаки в Сирия


По данни на руското Министерство на отбраната руски военни самолети са нанесли 55 удара в Сирия през последните 24 часа и са поразили 53 цели на групировката "Ислямска държава".

Говорителят на ведомството Игор Конашенков каза, че в авиационната група на въздушно-космическите сили на Русия в Сирия са включени изтребители "Су-30". Той заяви, че руски бомбардировачи "Су-24М" са унищожили голям транзитен пункт на "Ислямска държава" с подземни скривалища и складове за боеприпаси в провинция Латакия.

По думите му руски самолети са унищожили за 24 часа 25 укрепени района и отбранителни позиции на групировката в Сирия.

"За едно денонощие руски военни самолети унищожиха база на терористите в района на селището Салма в провинция Латакия, седем командни пункта на бойците, шест полеви лагера за подготовка на терористи, шест склада за боеприпаси", каза Конашенков.

Унищожени са били също така колона с автомобилна техника, мобилна минометна група и три подземни скривалища в Латакия, а бойни самолети "Су-34" са унищожили в провинция Идлиб лагер за подготовка на бойци на "Ислямска държава".