Причина за понижението е подкрепата за Гърция и свързаните с тази страна огромни рискове, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

По-рано Стандард енд Пуърс понижи перспективата за дългосрочната оценка на ЕС от "стабилна" до "отрицателна", се посочва в съобщение на агенцията. Решението предполага, че през следващите две години американската рейтингова агенция може да понижи тази оценка, която в момента е АА+.

Стандард енд Пуърс обяснява позицията си с гръцката криза и по-специално с ангажиментите, поети от ЕС, за да може Атина да избегне срив с потенциално опасни за еврозоната последствия.

"Фактът, че Европейският съюз неколкократно черпи от фондовете си, за да подпомага финансово много рискови страни членки (в последно време Гърция), без същите да имат принос", е една от причините за това решение, обяснява рейтинговата агенция.

Без да го посочва ясно, Стандард енд Пуърс намеква, че Гърция няма да може да изплати дълговете си към ЕС.

Освен това тя изразява увереност, че ЕС ще даде заем на загуба за първи път в рамките на Плана Юнкер за икономическо възстановяване, представен в края на 2014 година.

Този план, наречен на името на председателя на Европейската комисия, има за цел да мобилизира инвестиции на стойност 315 милиарда евро за три години.

Стандард енд Пуърс изразява също така опасения от евентуално излизане на Великобритания от Европейския съюз след насрочения за 2016 година референдум.

Лондон, наред с Германия и Франция, е един от най-големите вносители в европейския бюджет, като трите страни допринасят около 70 на сто.

Всички тези фактори карат Стандард енд Пуърс да твърди, че вероятността е над едно към три през идните две години да бъде понижена оценката на ЕС.