След победата с малка разлика на привържениците на промените в турската конституция, които ще дадат нови широки пълномощия на президента, европейски политици показаха смесени реакции на резултатите от допитването, отбелязва ДПА.

Канцлерът на ФРГ Ангела Меркел призова в понеделник турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган за „уважителен диалог“ в страната след победата на референдума за предоставянето на повече правомощия на президента, предава AFP.

Германското правителство очаква от турските управляващи сега да търсят уважителен диалог с политическите и обществени сили в страната след тази трудна предизборна кампания“, се казва в съвместно изявление на канцлера Ангела Меркел и външния министър на Берлин Зигмар Габриел.

"Близкият резултат на референдума показва, че Ердоган не е Турция. Усилията за демокрация и човешки права трябва да продължат", заяви Мартин Шулц, кандидат на германските социалдемократи за канцлерския пост.

"Турският референдум не трябва да води към несподелена власт. Ако бъда избран за президент, ще протегна ръка на всички хора, които вярват в демокрацията", заяви кандидатът за президент на Франция Еманюел Макрон.

"Турция избра повече ислямофашизъм и тоталитаризъм днес", заяви холандският политик Герт Вилдерс.

Според неофициални резултати 51,22 процента от турските избиратели са гласували с "да" на референдума, а 48,78 процента - с "не", при преброени 99,96 процента от гласовете, съобщава Анадолската агенция.

АНКЕТА: Ще се променят ли българо-турските отношения след референдума?