Тя участва в дискусия "Българските идеи за Европа: диалог между НПО сектора и правителството" .

Министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС посочи, че председателството може да бъде кауза, която не ни дели, а ни обединява. Тя припомни мотото на председателството - "Съединението прави силата" и отбеляза, че така страната ни отправя послание, че трябва да сме единни и силни.

Лиляна Павлова отбеляза, че Западните Балкани са един от основните ни приоритети по време на председателството - тяхната европейска перспектива и ясен план, сигурността и миграцията, свързаността. Тя акцентира и върху темата за младите хора, която също ще е основна за председателството ни.

Сред останалите ключови въпроси са единният цифров пазар, енергийният съюз, паричният съюз. Европа има нужда от сигурност, стабилност и солидарност, можем да допринесем за това, заяви Лиляна Павлова.

Росен Плевнелиев, президент на България в периода 2012 - 2017 г., изрази увереност, че България може и трябва да допринесе за единството и бъдещето на уникалното семейство на ЕС, Българското председателство идва в момент, в който се случват исторически процеси, коментира той. Според него, за да бъде успешно председателството, трябва да си повярваме, че можем да добавим стойност и да знаем колко високо да вдигнем летвата.

Председателството в никакъв случай не поставя тясно национални интереси на масата на европейските ценности, категоричен беше Плевнелиев, цитиран от БТА. Очакванията на много хора в България, че председателството ще решава някакви тясно национални проблеми, трябва да бъдат разсеяни още отсега, коментира той и допълни, че от нас се очаква не да дълбаем по тясно национални проблеми, а да допринесем за общоевропейското бъдеще.

Плевнелиев е уверен, че сме готови за председателството. Той отбеляза, че вече имаме постижения и даде пример с темата за Западните Балкани. Според него гледайки назад, няма поводи за ниското ни самочувствие и сме постигнали немалко. Той апелира всички да се обединим, за да може в следващите месеци да покажем най-доброто от България.

Във видеообръщение еврокомисарят Мария Габриел отбеляза, че бъдещето принадлежи на една сигурна и свързана Европа, в която има свободно движение на данни, на общоевропейско цифрово пазарно пространство, в което предприемачеството и въображението създават нови работни места, в което икономиката расте. Габриел отбеляза, че сред нейните приоритети е свободният обмен на данни. През 2020 г. се очаква икономиката на данни да удвои своя обем и да достигне 739 милиарда евро, каза тя.

Габриел посочи като едно от предизвикателствата дигиталните умения, защото през 2020 г. 90 процента от работните места ще изискват такива. Еврокомисарят обърна внимание и на кибер атаките и посочи, че гарантирането на сигурността на хората и личните им данни е от ключово значение.

Борбата с фалшивите новини също е елемент от тази сигурност, коментира тя и допълни, че и кибер атаките, и фалшивите новини са атаки към общоевропейските ни ценности. Тя отбеляза и въпроса за свързаността като важна част от общата ни сигурност. В момента достъпът до интернет в рамките на Съюза е неравномерен, особено ако сравняваме по-неразвитите райони с големите градове, каза Габриел.

Тя коментира, че свързаността трябва да обхване на само страните от ЕС, но и да подадем ръка на нашите съседи и отбеляза, че Балканите са и неин приоритет. Решенията, които ще вземем днес, ще определят живота на нашите деца и внуци, смята еврокомисарят.