По време на отчета си, който днес дават заедно с вицепрезидента Маргарита Попова, той заяви, че пред България има 4 риска.

Първият е отнемане на българското председателство, ако България работи за разделение в Европа. Страната ни трябва да поеме председателството на ЕС на 1 януари 2018 г.

Вторият риск, според държавния глава, е непризнаване на изборните резултати от предсрочните избори - ако има съмнение в интегритета и независимостта на служебното правителство.

Третият - нова миграционна вълна, макар, по думите на Плевнелиев, дотук да сме се справили добре.

И четвъртият - риск от геополитически провал, ако се промени курса на активното членство на България в ЕС и НАТО и се превърнем в периферия на ЕС.

Все пак Плевнелиев отчете:

„Зададохме приоритети на българското председателство. Благодаря на всички, които ме подкрепиха. Икономиката има голям ръст благодарение на целенасочените усилия на българската дипломация. През 2016 г. 25 президенти посетиха България“.

"За" Русия, "против" Путин

Президентът коментира и темата за отношенията с Русия.

"Правя голяма разлика между руския президент и руския народ. Не одобрявам водената от руския президент политика. Не пестях критиките си към него за водената политика за преразпределение на сфери на влияние. Това е много опасна политика. Не бяхме троянски кон. Бях категоричен, че България е господар на собствената си съдба", каза Плевнелиев.

Той отчете, че е бил изправен пред многобройни предизвикателства, но е водил балансирана и принципна външна политика. И подчета, че категорично е осъждал потъпкването на принципите на международното право и от всички трибуни е апелирал, че ЕС е нашето семейство.

"Като убеден европеец и евроатлантик от началото на мандата казах ясно - ЕС не е външна политика, а моето семейство. Дадох всичко от себе си в подкрепа на Обединена и силна Европа. Взех принципна позиция по нарушаването на международния правов ред по отношение на незаконната анексия на Крим от Руската федерация. Политиката по отношение не на руския народ, а на Кремъл, не ме прави ястреб, а политик и гражданин с позиция. Обичам Русия, но не одобрявам водената от руския президент политика... Тя е опасна, този тип политика доведе до две световни войни в миналото", каза още Плевленелиев.

По думите му ясната позиция на България по отношение на санкциите срещу Москва заради Крим е била високо оценена в Европа.

Той подчерта, че целта и визията му винаги са били Балканите да се върнат от поле на интереси на Великите сили към интегрална част от Обединена Европа.

Росен Плевнелиев обобщи, че завършва един безспорно труден, но успешен мандат и декларира, че няма да прави партия.


АНКЕТА: Оценете мандата на Плевнелиев и Попова

КРЪСТОСАН ОГЪН: Илиян Василев срещу Христо Комарницки