Разширеният обхват да включва и разходите, свързани с тяхното разполагане, с цел по-справедливо разпределение на товара между всички страни-членки, посочи министър Каракачанов в дискусия за засилване на ролята и използването на бойните групи на ЕС.

Министрите на отбраната на страните-членки на Европейския съюз обсъдиха в Брюксел изпълнението на приоритетите в областта на сигурността и отбраната и сътрудничеството ЕС – НАТО.

Министър Каракачанов изрази надежда, че ще бъдат разработени ефективни механизми за функционирането на Европейския фонд за отбрана и за набирането на средства за неговото финансиране не само с вноски на страните-членки, но и чрез използване на други съществуващи инструменти на ЕС.

Във фокуса на дискусиите бяха приоритетите за развитие на способностите на ЕС, включително създаването на годишен координиран преглед на отбраната и засилването на ролята на бойните групи на ЕС.

Министрите одобриха работата по изработването на Европейски план за действие в областта на отбраната.

В разговора за засилване на капацитета на партньорите на ЕС в областта на сигурността и отбраната министър Каракачанов постави акцент върху сигурността на Западните Балкани и Черно море, които за България имат приоритетно значение.

По темата ЕС – НАТО Каракачанов подчерта, че за България национален приоритет е засилването на сътрудничеството с НАТО в изграждането на капацитет на партньорите от Западните Балкани и Черноморския регион.

Същевременно той изрази убеждение, че сътрудничеството на политическо и оперативно ниво, предприетите действия в областта на хибридните и кибер заплахите, провеждането на паралелни и координирани учения ще имат реален принос за европейската и евро-атлантическата сигурност.

Засилването на капацитета на страните от Западните Балкани в областта на сигурността и отбраната беше подкрепено от редица държави.

Министрите на отбраната и министрите на вътрешните работи на страните-членки на ЕС обсъдиха съвместно въпроси, свързани с борбата с тероризма и общите предизвикателства и заплахи за сигурността.

В рамките на посещението си в Брюксел, министър Каракачанов ще проведе среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.