Това заяви турският министър за отношенията с ЕС Йомер Челик, като предупреди, че сегашната ситуация не дава основания на Турция да запази споразумението си с блока за възпиране на миграцията. 

"Привилегировано партньорство или друг подобен подход - не приемаме нищо такова сериозно. На Турция не може да се предлага подобно нещо", заяви Челик в интервю за Ройтерс, цитирано от БТА.

"Както и да бъде наречено, привилегировано партньорство или сътрудничество срещу тероризма, подобно предложение няма дори да бъде разгледано от Турция", добави министърът.

Френският президент Еманюел Макрон заяви преди две седмици, че развитията в Турция не позволяват напредък по пътя й към евроинтеграция, продължаващ от десетилетия, напомня агенцията. Той посочи, че дискусиите трябва да сменят фокуса си, като спомена за възможността за някакъв вид партньорство за Турция.

Челик каза, че ЕС не спазва всички договорености от споразумението за овладяване на миграцията към Европа, сключено с Турция, на която в замяна бяха предоставени 3 милиарда евро финансова помощ за бежанците.

"На практика няма причина за Турция да продължава да е в сила това споразумение, каза Челик.