Такова предложение прави германският дипломат Волфганг Ишингер, ръководител на Мюнхенската конференция за сигурност, предадоха ТАСС и БТА.

В интервю във вестник "Ханделсблат" Ишингер признава, че няма универсална рецепта за подобряване на ситуацията в Сирия.

"Европейците изключиха варианта с военна интервенция. Но Европа може да създаде политически и икономически стимули, за да склони страните в конфликта към отстъпки", казва дипломатът.

По думите му ЕС би могъл да обещае "инвестиции в размер на десетки милиарди евро при запазване на режима на прекратяване на огъня".

Според Ишингер "сега е лесно да се сочат с пръст руснаците и американците", но европейците сами са се провалили, защото "не са поели върху себе си отговорността за ситуацията" в Сирия, съобщи ТАСС.

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле също заяви преди време, че Европейският съюз трябва да инвестира милиарди евро в страните на произход на бежанците.

Нови боеве в Алепо

Нови бомбардировки разтърсиха вчера контролираните от бунтовници квартали на големия град в Северна Сирия, Алепо, където се изостря недостигът на медикаменти и храни, съобщи Франс прес.

Сред загиналите са 20 деца и 9 жени, 36 мирни жители са били убити в селските райони на провинция Алепо. Броят на ранените доближава 400.

В бунтовническите квартали на града живеят към 250 000 души, които вече около два месеца не получават помощи отвън, а от събота заради въздушните удари нямат и вода, предупреди Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ).

Цената на седем арабски питки се е качила от 350 сирийски лири (70 цента) миналата седмица, преди щурма, до 500 лири (един долар).

На извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк западните страни обвиниха Русия за ескалацията на насилието. Руският представител Виталий Чуркин хвърли отговорността върху международната коалиция начело със САЩ.