Това съобщава пресцентърът на националния обществен защитник.

Сред имената, подписали се, са още председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев, председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева, изпълнителният директор на Националната мрежа за децата Георги Богданов, председателят на Националното представителство на студентските съвети Яна Вангелова и заместник-омбудсманът Диана Ковачева.

Идеята на Манолова е да се възползва от правото си като гражданин на Европейския съюз, който индивидуално или чрез сдружаване с други лица и организации, може да отправи петиция до ЕП по въпрос, който го засяга пряко и попада в сферата на дейност на Евросъюза, се посочва в информацията.

Предмет на петицията на омбудсмана са нарушените права на българските граждани в резултат на производство и разпространение на храни и напитки от едни и същи марки с по-ниско качество в България и държавите от Източна Европа.

Тя предлага също да бъде прието законодателство, което да забрани производството и разпространяването на продукти от една и съща марка с различно съдържание на съставките в рамките на общия европейски пазар.